1999. év szöveges elnöki beszámolója, eredmények ismertetése

Eredményeink

Első sikereinkként könyvelhettük el, hogy induló évünkben (1998) beadott négy pályázatunkból három nyert és ezekből a nyereményekből komoly lendületet kapott, a befizetett tagdíjakon túl az egyesület költségvetése.

  • Forrásöltöztető munkák – 22 db Keszthelyi-hg-i forrás hozamvizsgálatával
  • János-forrás kitisztítása
  • Faültetések
  • Honos növényültetési és osztási akciók
  • „Zöld napok” körüli ünnepek szervezése
  • Ébred a természet: „Rügyfakadás-Tavaszünnep”
  • Turistajelzések újrafestései
  • Túrák és előadások
  • Helytörténeti és szőlészeti (bálványos regős prés) kutatómunka elindítása
  • Madárkarácsony megszervezése

1999. év szöveges elnöki beszámolója, eredmények ismertetése

Egyesületünknek az elmúlt esztendőben sikerült felkutatnia azokat a vizes élőhelyeket, amelyek a Balaton északnyugati vízgyűjtő területén található önkormányzatok belterületein még megvannak, de sajnálatos módon nem tartoznak országos védelem alá.
A helyi szintű védelmük kidolgozásával kapcsolatosan az érintett önkormányzatok közül már konkrét kezdeményezések történtek néhány, a Keszthely-Hévíz Kistérségi Társulás területén található településen (pl. Gyenesdiáson a János-forrás és környéke, Vonyarcvashegyen a Fisz-kút és a Szt. Mihály-forrás ügye volt ilyen).
A Balaton-felvidék és a Keszthelyi-hegység forrástípusainak elemzése és a források környezetének rekonstrukciója egy átfogó Balaton környéki forrástérkép kidolgozására ösztönzi egyesületünket. Adataink gyűjtése, archiválása kifejezetten erre a célra, valamint adatszolgáltatásként hasznosul.

A kapcsolattartás nagyon fontos a csoport számára. A szintén regionális szinten tevékenykedő Fehér Holló Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a megyei Zöld Zala Természetvédelmi Egyesülettel állandó a kapcsolattartás. Ennek eredményeként több régiós programban közösen vettünk részt.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Keszthelyi-hegységi erdőterületeiben rekonstrukciós munkákat végeztünk (turistajelzések újrafestése, szemétszedés, pihenők helyreállítása.)

Az 1999. évtől pedig nevezetes helyszíneken beindítottunk egy természeti tudatformálást erősítő zöld napokhoz kötődő hagyományteremtő programsorozatot. Először a Vizek Világnapjával kapcsolatosan állítottunk össze egy vetélkedőt az iskolásoknak és hirdettük meg négy település iskoláiban és öt település óvodájában.
A Föld Napja alkalmából április 25-én a gyenesdiási Nagymezőn „Rügyfakadás - Tavaszünnep” néven egy egész napos programot szerveztünk a kultúra, a sport és a környezetvédelem jegyében – az élő János-forrásért, amely idén már két napos programmá bővül.
Április hónapban, amikor Keszthelyen meghirdetésre került a „vadgesztenyefasor tisztítása” akció, akkor mi is ott voltunk és gereblyét ragadtunk, hogy segítsük kitisztítani az árokrendszert a szeméttől és a még megbúvó molynemzedéktől.

A Madarak és Fák Napja alkalmából május 10-én a vonyarcvashegyi Szt. Mihály-dombon nagyszabású természetvédelmi és kulturális megmozdulást szerveztünk a Fehér Holló Természetvédő Egyesülettel karöltve.
Célunk, hogy már csírájában teremtődjön meg az iskolától (így a gyerek-szülő kapcsolaton keresztül általánosan is) kezdődően a természeti tudatformálás és gondolkodás.

Nyárra túraprogramokat rendeztünk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén (Várvölgy, Sümegprága, Salföld, Tihany) és a Kis-Balatonhoz.

Ősszel fásítási akciókat szerveztünk, ill. már meghirdetettekhez csatlakoztunk. Honos fák és cserjék telepítésével kicsit szerettük volna visszavarázsolni azt a bizonyos „Balatoni Riviéra hangulatot”, amely mindig is jellemezte a környező települések utcáit, domboldalait.
Október 23-án a Földünkért Világnap (Okt. 21.) alkalmából Balatongyörökön a mandulafasor fiatalítására került sor.
Október 30-án a gyenesdiási „Három Szombat” akció keretén belül települési fásítási programban vettünk részt.
Ennek eredményeként körvonalazódott az algyenesi részen az új focipálya környékén az a leendő emlékpark együttes, amelyben sétautak és ligetes ösvények kötnék össze egy szabadidőközpont létesítményeit.
November 6-án keszthelyi területen került sor faültetésre, pályázat során elnyert pénzekből. A fásítás helyszíne a 71-es főútvonal északi oldala Keszthely és Gyenesdiás között.

November 5-én elkezdődött a János-forrás alsó eredési pontján található új szivárgó géppel történő kitisztítása, miután az egész éves hétfőnkénti kézi forráspucolás, élőhely kialakítás már kevésnek bizonyult.

A tavalyi év végétől elkezdődtek az előző évhez hasonlóan a téli előadássorozatok, melyekkel szeretnénk aktualizálni a környező településeket is érintő környezet- és természetvédelmi feladatokat.
Decemberben történt meg a Fehér Holló Természetvédelmi Egyesület által felajánlott madárodúk és magvak szétosztása (madárkarácsony) 5 település területén.Újraöltöztetett külterületi bödönforrás
Vindornyaszőlős és Nagygörbő határában.


A gyenesdiási János-forrás és rendbetétele az alapító tagokkal (Gál Lajos, Sümegi Gábor, Riedl Tamás) és Gyenesdiás polgármesterével Szalóky Jenővel


Ilyen, volt. … és ilyen lett:


A hagyomány teremtése viszont az 1999. évtől kezdődött, amikor is az „élő János-forrásért” rendeztük meg első találkozónkat, térségi rendezvényünket. 

Ekkor egy elfeledett forrás helyreállítása volt a cél, ami a következő évben ünnepélyesen (2000. augusztus 12.) átadásra is került.


Faültetés Keszthelyen több ízben a Tapolcai út mentén Nyírfasor, berkenyék és a gömbkőrisek ültetése is egyesületünknek köszönhető! 

Forrás-újraöltöztetések!!!