2002. év szöveges elnöki beszámolója, eredmények ismertetése

Egyesületünk 2002. évben is több jelentős feladat felvállalója volt.

Az év elején folytatva a tél végi madárkarácsony és etető kiosztási akciót, előadásokat szerveztünk a környezet- és természetvédelem jegyében (védett állatok, növények a térségben).

Márciusig a korai tavasz miatt már idejében elkezdtük azt a pályázati vállalás teljesítést, mely a Keszthelyi-hegység 92 km-es turistaútvonal szakaszainak rendbetételét, újrafestését célozta meg.
Először szemétszedéssel kezdtük a feladatot, majd tematikusan jártuk, kirándultuk végig a terepet, hol milyen eszközökre lesz szükség a munkálatok során.

Április hónapban kerültek elbírálásra a térség óvodáiban meghirdetett Víz Napi rajzpályázatok, valamint több hétvégi előkészület után összeállt a terv a Föld Napja ünnepére.

Az idei hagyományőrzően kétnapos „Rügyfakadás – Tavaszünnep” rendezvényünk bevételét – egy hagyományos jégverem újraépítésére, turisztikai és helytörténeti jelentőségének visszaállítására szántuk.

Ezzel párhuzamosan a tavalyi évi rendezvényünk alkalmával összejött bevételeinkből az elmúlt év őszén már kezdetét vette a gyenesdiási Nagymező déli oldalának rendbetétele, mely az idei ünnepre már részben elnyerte régi formáját.

A nyár elején fűnyírást, újabb bozótirtást kellett végeznünk a területen, hogy ilyen is maradjon. Az információs tábla tartalmi része készülőben van, a távolugró rész kialakítása, pedig elindult.

Faragott táblák készültek, melyek a Keszthelyi-hegység több pontján jelölik majd a hely pontos földrajzi nevét, valamint az egyesület tevékenykedésének színhelyét, idejét.
Az erdészet is felajánlott ismételten faanyagot, felkért fafaragóink 5 asztalt és 10 padot faragtak is ebből. A Bakonyi Erdészeti és Faipari Rt. Keszthelyi Erdészetével kötött megállapodás szerint ezeket egyesületünk a hegység több pontján helyezi el -Vadlánlik, Berzsenyi-kilátó, Csider völgy (Gyenesdiás), Sipostorok (Balatonederics), Cseri kapu (Vonyarcvashegy).

Gyenesdiás Nagyközség Környezetvédelmi Programja elkészült, melyen egészében az egyesület dolgozott – 180 oldalas, tartalmilag is komolynak mondható anyag született. 2001. decemberében a képviselőtestület első olvasatban elfogadta ennek a programnak a vázát. Azt követően töltődött fel azokkal a hosszú távú célfeladatokkal és költségvetési javaslatrendszerrel, melyet hozzá kellett rendelnünk az egészhez.

A Balatoni Fejlesztési Tanácshoz benyújtott „Turistautak helyreállítása a Keszthelyi-hegységben” – című pályázatunk teljesítése volt az egész évet kitevő legfontosabb feladatunk, mellyel novemberre már elkészültünk.

Nagyon fontos feladatunk annak ellenére, hogy a hegységben a források nagy része elapadt, néhány vizének folyamatos bevizsgálása és mérése - Kovácsi-hegyi források, Lesencei források, János-forrás (0,2 l/min).
(A Római-forrás vize sajnos 2002 nyarán teljesen elapadt!)

A nyár elején és augusztusban a tavalyi évhez hasonlóan a Fehér Holló Természetvédelmi Egyesület tábort szervezett Zalaszántón, melyen előadóként és kísérőként is részt vettünk. Nagy feladatunk volt még nyár végétől a felállított bálványos regős prések lefestése, újbóli konzerválása (Gyenes, Györök, Lesenceistvánd), valamint a táblák, korlátok mázolása. Örvendetes dolog, hogy újabb tagok jelentkeztek egyesületünkhöz belépési szándékkal (Keszthelyről és Tapolcáról), ezzel széles körűbbé vált az egyesület térségi szerepe. Őszi feladat volt a belépési nyilatkozatok teljes rendszerezése.

Az ősz sikere volt még, hogy 2002-ben is nyertünk pályázati pénzeket Keszthely város szépítésére, fásítására. Ezt a feladatunkat ősz végén teljesítettük is. Decemberre a téli előadássorozatok megszervezése (természet és környezetvédelmi témákban), valamint a 2003-as madárkarácsony kihirdetése maradt.

A következő években is töretlenül szeretnénk a természeten segíteni, újabb feladatokat és lehetőségeket keresve.

Vonyarcvashegy, Vas-hegy (225 m), Kitaibel Pál kilátó 
A pados dolomitból felépülő hegyen 2002-ben építette meg a Vonyarcvashegyi Önkormányzat segítségével a Balaton-felvidéki Nemzeti Park az új kilátót. 

Gyenesdiás, Pető-hegy (355 m), Berzsenyi kilátó 
2002-ben újították fel. Kellemes erdei túrával juthatunk fel a környék egyik legjobb kilátóhelyére. Tiszta időben szinte a fél Dunántúl látszik: a Keszthelyi-öböl, nyugatra a Zalai-dombság, a nagykanizsai és zalaegerszegi adótornyokkal, az észak-nyugatra a távolban magasodó hegyek már az Alpok lábai. A délre hullámzó Somogyi-dombságon túl a Mecsekig is el lehet látni, a Zengőtől a Tubesig jól kivehetők a vonulatok, és a pécsi torony is észrevehető. 

Gyenesdiás, Varsás-hegy (231 m), Festetics kilátó 

A gyenesdiási Nagymező nyugati oldalán gyalogösvényeken juthatunk fel a Kerek-hegy legmagasabb pontjára, amelyen a háromszintes Festetics kilátó emelkedik. A két évvel ezelőtt, 2000-ben újraépített kilátótoronyból gyönyörű körpanoráma nyílik a Keszthelyi-öböltől a hullámos felszínű kisebb-nagyobb völgyek szabdalta hegyhátakig. Az egykori kavicsbánya katlana monumentális tájseb, mégis elbűvölő.