2005. év szöveges elnöki beszámolója, eredmények ismertetése

2005. év elején madáreleség osztással egybekötött gyalogtúrás kirándulást, valamint Jeep-túrát (Gyenes „szafari”III.) szervezett csapatunk a Dél-Bakonyba John Szilárd – barlangkutató, barlangász később vetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadást tartott a gyenesdiási Községházán.
Márciusban kirándulást szerveztünk Lesenceistvándra a Máté-kúthoz. Az egyesület felvállalása kapcsán tavasszal ezt a forráskutat kellett rendbe tennünk. A kút Lesenceistvánd zártkertjei mentén a csodálatos panorámájú Kő orra hegytető keleti oldalában található, kis aknás foglalással, most már parkosítva, bödönkúttal, vízköpővel valamint rendezett vízelvezetéssel.

A Víz Világnapja jegyében egyesületünk, a vonyarcvashegyi Szent Mihály-domb Védő és Vendégváró Egyesülettel, valamint a Keszthelyi Polgárvédelmi Kirendeltséggel közösen térségi óvodai rajz, valamint iskolai rajz és dolgozatírási pályázatot hirdetett: „KÉK BOLYGÓ” - címmel 2005 év tavaszára.
Eredményhirdetés és díjátadás 2005. március 20-án a Szent Mihály-dombon, Vonyarcvashegyen "Ébred a természet"-című hagyományőrző szabadtéri tavaszköszöntő rendezvénnyel volt egybekötve.

Április közepén fűnyírást és újabb bozótirtást kellett végeznünk a gyenesdiási Nagymező déli, rendbetett területrészén a "Rügyfakadás" megrendezése előtt, valamint ismét csatlakoztunk a Nagyváthy iskolásokkal és a Polgármesteri Hivatal dolgozóival együtt az erdészet által meghirdetett szemétszedéshez a Keszthelyi-hegység határain.

Elkészült a Hatlábú pajta a Csider völgyben. Gyenese Tamás fafaragó barátunk faragta az új épületet.
Az idei VII. Rügyfakadás-Tavaszünnep (április 23-24) első napján 2005. április 23-án délelőtt ünnepélyesen is fel tudtuk avatni ezt a méltán híres helytörténeti látványosságot!

Áprilisban kirándulást szerveztünk a Keszthelyi-hegységbe. Ez alkalommal került kijelölésre a tervezett „Hunyadi Károly emléktúra” útvonal dr. Szabó István egyetemi tanár úr személyes útmutatása és vezetése alapján.

Nyár elején Vonyarcvashegyen a Fűz kútnál (melyet szintén rendbe tettünk) és a két foglalt vonyarci forrás (Festetics, Örzse) mentén is táblák kerültek kihelyezésre.

Júniusban a gyenesdiási Községházán került sor az egyesület által, a Környezetvédelmi Világnap alkalmából kiírt fotópályázat anyagaiból megrendezésre kerülő kiállítás megrendezésére. A kiállított fotók később vándorkiállításokon szerepeltek Cserszegtomajon és Keszthelyen.
Még ebben a hónapban lovastúra volt a Keszthelyi-hegységen át, szervezett kirándulás vendéglátással; kísérőknek „hölgyprogram” – hintóval.

Júliusban igen nagy sikerrel zárult az egyhetes „Gyenesdiási Túranapok” rendezvényünk, melynek majdnem minden napjára volt jelentkező:

  • barlangászkodás, madármegfigyelés, kilátó túra, csillagnézés, fotós túra csónaktúrával egybekötve, kerékpáros túra a is-Balatonhoz.

Közben NCA pályázatokat adtunk be és igazoltunk le.

Elkészült a központi információs tábla Gyenesdiáson (Gyenese Tamás faragta az új táblához a padokat is), valamint készen vannak a strandi és a Nagymezei tájékozató táblák is. A János-forráshoz új tartalmú tábla kerül ki hamarosan, hasonlóan balatongyöröki Kápolna-dombi forráshoz. (Itt szeretném megköszönni az egyesület vezetősége nevében azt a segítséget, melyet a Polgármesteri Hivatal dolgozói nyújtottak a János-forrás rendbetételénél.)

Vonyarcvashegyen a Fűz-kút rendbetétele folytatódik, itt is két kisebb információs tábla már kikerült, az Örzse-forráshoz most van készülőben.
(Itt köszöni meg vezetőségünk Kőhalmi Zoltán segítségét a Festetics-forráshoz vezető út mentén történt tereprendezésben.)

Vonyarcvashegy Környezetvédelmi Programja elkészült, amihez egyesületünk segítő kezet nyújtott. A gyenesdiási Környezetvédelmi Program újabb két éves felülvizsgálata elkészült, amiben egyesületünk a természetvédelmi értékek és élőhelyük hatásvizsgálatával, változásaival, valamint a környezetvédelmi határérték változásokkal, környezethasználatokkal egészítette ki a program egyes részeit.

Az elkészült „Keszthelyi-hegység turisztikai továbbfejlesztési terveihez” is lényeges természetértékelési és turisztikai anyagokkal (tematikus utak, menedékház információs pontok) segítettük az anyag elkészültét.

Az egyesület honlapjának elkészítésére már több segítő kezet is kaptunk (ifj. Kocsondi József, Takács Géza, Almási András), ennek időszerűsége 2006. év elején lesz aktuális.

Az egyesület az elnyert társadalomkutatási NCA pályázatában (Balaton régiós települési civil szervezetek megkeresése és adatgyűjtés) Sümegi Gábor és Gálné Németh Ildikó segítségét szeretné ezúton megköszönni, mellyel nagyon hasznos kapcsolatépítési projektek indultak el és állnak előkészület alatt.

Őszi megvalósult programjaink és felelőseik, melyért köszönet jár:

  • Márton napi libaparti és új bor ünnep (Suba Zoltán, Horváth Sebestyénné, Pék András és Julika )
  • Információs táblák rendbetétele (Balatongyörök), újranyomata és prospektus alapok elkészítése (Gálné Német Ildikó, Samu Zoltán)
  • Fűz kút kapcsán: rendrakás és tereprendezés (Kőhalmi Zoltán)
  • Egy ház - egy szőlő akció (Páli Lajos)
  • Madárkarácsonyhoz: magvak (Király Bandi)

A következő években is töretlenül szeretnénk a természeten segíteni, újabb feladatokat és lehetőségeket keresve.