2006. év szöveges elnöki beszámolója, eredmények ismertetése

2006 januárjában néhány vetítéssel egybekötött előadást tartott egyesületünk gyenesdiási Községházán, melynek témája: „Egy civil szervezet térségi hozzájárulása a fenntartható fejlődéshez”volt. Februárban több túrát szervezünk a Keszthelyi-hegységbe, a Várvölgy feletti Kis-Láz-hegyre és környékére. Itt a Vörösföld-tetőn földvár és sánc állt, melyet Dornyai Béla írt le 1934-ben. Az itt fennmaradt telepek késő-bronzkoriak, melyet a bazaltbánya napjainkban is jelentősen veszélyeztet! Ezeket jártuk végig a túrákon. A Víz Világnapja jegyében márciusban közös rendezvényt szerveztünk Ébred a természet" -címmel a vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombon a szervező szomszéd egyesülettel. A Zala Megyei Természetjáró Szövetség - melynek már 2004 óta tagjai vagyunk - március 18-án hirdette meg „LEPKE” teljesítménytúráját, a szokásos 25 és 40 km-es távokon, melyen egyesületünk több tagja is részt vett. Március utolsó hétvégéjén kirándulást szervezünk a „tavaszhírnök virágok” tiszteletére Vállusra.

Az idei évben a Rügyfakadás - Tavaszünnepünk megrendezésére 2006. 04.29 - 30-án került sor, de sajnos igen rossz időnk volt. A fórumok viszont sikeresen zárultak.

2006. május 14-én került sor az egyesület által, a Madarak és Fák Napja alkalmából kiírt „Lombos erdeink értékei” fotópályázat anyagaiból megrendezésre kerülő kiállítás megnyitójára. A találkozó lehetőséget adott egy Európa Uniós előadásnak is „EU jövője” II. – címmel a természet- és környezetvédelem jegyében, meghívott előadókkal, szakértőkkel. Májusban a Horgásztanyán, kötetlen pikniket rendezett egyesületünk.

Nagy sikerű volt a nyáron (június végén) megrendezésre került parlagfű mentesítési „Faluszépítészeti Nap” is melyet az ÁNTSZ szervezett és nagy számban csatlakoztunk hozzá. Ekkor kerültek kiültetésre a faluközpontban az információs tábláink mögötti téren azok a honos növények, melyek remélhetőleg sokáig díszítik majd a teret, valamint vetélkedő, aszfaltrajz-verseny, parlagfű gyűjtési verseny is volt iskolásoknak és ovisoknak. Beadtuk a parlagfű-mentesítésre kiírt 2006. évi pályázatot is, melyen ismételten nyertünk. Ennek megfelelően irtásra és növényültetésre került sor még augusztus hónapban. 2006. július 17 – 23. „Forrásvíz túranapok” programsorozat vette kezdetét. Tanulságokkal is szolgált a hét, hiszen több terület így jobban szem elé került, melyek bizony sürgős beavatkozást igényeltek. Ilyen pl. a négy éve átadott tornapálya és környezete rendbetétele (5 állomáshely rongálódott meg, melyet szépen fel újítottunk, mielőtt végleg tönkre mentek volna), valamint a vízzel feltelt János-forrás kútfő és környéke, melynek vízelvezetése is időszerű feladattá vált. Július végén kerültek kihelyezésre a János-forrás és a balatongyöröki Római-forrás felújított táblái.

2006. július 25-én került megrendezésre a Pék család szervezésében Gyenesdiáson a J&A Kerámiaház nagy sikerű Kristóf Napjára. Egyesületünk meghívottként a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésével, kialakításával kapcsolatos anyagokkal mutatkozott be. Honlapunk – www.forrasviz.eu – folyamatosan frissítésre került, de nagy eredmény, hogy elérhetőségeink és feladataink feltüntetésre kerültek. Elkészült a „Keszthelyi hegység és a Kis-Balaton turistatérképe” új kiadása is, melyben aktív szerepet vállaltunk a térkép-kiegészítésekben, korszerűsítésben. A szakmai segítségünkkel felújított Fűz-kút és környéke rendbetétele befejeződött. Őszre csupán néhány pad és pihenő kihelyezése maradt a Keszthelyi-hegységben. Augusztus 20-án két nagy rendezvény is volt, melyhez csatlakozhattunk. Az egyik a Szent Ilona napi mise és búcsú (180 éves volt a kápolna!) Gyenesdiáson, a másik a Keszthelyen, a mólónál megrendezésre került „Paprikáskrumpli verseny”, melyre egyesületünk csapattal neveztünk be, ugyanis a rendező Burgonyakutató Intézet is részt vett a tavaszünnepünkön tavasszal. Egy szakértő munkacsapat került még összeállításra ezekben a hetekben és kezdetét vette a „Gyenesdiási Monográfia II. – Gyenesdiás természettörténete”, 16 ív terjedelmű anyag összeállítása, melynek megjelentetése 2007. nyarára van tervezve.

A nyár elején összeszervezett természetvédelmi értékleltárt támogató, holland MATRA KAP pályázatunk is jó irányban haladt, a térségi 27 település átnézeti térképeire „Öröm – bánat” térképek lettek szerkesztve és az őszi fórumokon a településeken bemutatva. Szeptemberben Balatonfüreden került megrendezésre egy „Lake Balaton – LIVING LAKES” konferencia, melyen egyesületünk, mint a Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége környezetvédelmi szekciójáért felelős egyesület tartott a civil szervezetek és a környezetvédelem kapcsolatáról előadást nemzetközi és hazai kutatók előtt angol nyelven. (Képviselte: Buzás Attila, Gál Lajos) Ez az anyag októberben, egy Németországban és Kínában megrendezésre került konferenciára is eljutott. Szeptemberben szüreti felvonulás és ünnepi préselés zajlott a szokásoknak megfelelően, októberben (X. 14.) - Diós települések fesztiválja – I. került megrendezésre.

November elején egyesületi közgyűlést tartottunk, melyen a polgármesterré választott – 9 éve irányító - elnök (Gál Lajos) lemondott és a közgyűlés új elnököt (Gálné Németh Ildikó, elnök) és elnökségi tagokat (Horváth Sebestyénné, titkár; Buzás Attila, alelnök) is választott a tisztújítás során. 2006. november 11. Márton Napi Zöld Est. Ezen az estén hagyományosan, kötetlenül átbeszélhettük az eltelt év civil eredményeket, a jövő évi feladatokat, együttműködési lehetőségeket.

„Mozogjuk le a karácsonyi ételeket és készüljünk a szilveszteri malacsültre” mottóval 2006. december 30-án évbúcsúztató bakancsos kirándulást szerveztünk a Keszthelyi-hegységbe (Szék-tető csoport) és madáreleség osztással zártuk az évet.