2009. év szöveges elnöki beszámolója, eredmények ismertetése

2009. év elején, a Környezetvédelmi Bizottsággal karöltve a megrendelt 1,5 t madáreleség szétosztását folytattuk január-február hónapokban. Gyalogtúrás kirándulás (Újévi túra, hóvirág túra és forrásfelfedező túra) is szervezésre került a Keszthelyi-hegységben.

A Budai Várban lévő Kulturális Örökségvédelmi Hivatal épületében február ötödikén ünnepélyes keretek között lettek bemutatva az Európa Tanács Táj Díj pályázatára érkezett legjobb munkák. Az első alkalommal kiírt nemzeti pályázatra Zala megyéből Gyenesdiásról a Forrásvíz Természetbarát Egyesült és Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága közösen nyújtott be pályamunkát, Környezetvédelmi Együttműködési Modell címmel és képviseltették magukat a díjátadón.

Az ünnepségen a pályázatot kiíró minisztériumok közül az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és az Önkormányzati Minisztériumot államtitkárok, míg a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot Szabó Imre miniszter képviselte és adta át a díjazottaknak az elismerő okleveleket.
A magas színvonalú munkákat valamennyi minisztérium részéről elismerő szavakkal méltatták, így többek között arról szóltak, hogy eredményesen szolgálják a hazai táj védelmét és fejlesztését. Az önkormányzatok és civil társulásaik nagy figyelmet fordítanak a fenntartható védelemre, a táj komplex kezelésre és jövőbeni sorsának tervezésre.

Az előző évi miniszteri kitüntetés után, melyet tiszteletbeli elnökünknek Gál Lajos vett át 2008. év őszén, ez az elismerés (Európa Tájdíj 4. helyezés) méltó indítást adott az éves betervezett programjainkhoz. 2009. március 12-én mandulafa ültetésre került sor a Balaton utcában. Folytatódott az őszi mandula telepítés az iskola bevonásával. 2009. március 20-án térségi Víz Napi vetélkedőre került sor a Gyenesdiási iskolában. A feladatokat az egyesület dolgozta ki, az értékelésben és a jutalmazásban a Környezetvédelmi Bizottság működött közre. (Előadást tartott a vizekről: Sümegi Gábor, alelnök - vízügyi mérnök)

2009. március 21-én a Szent Mihály-dombon „Ébred a természet” Víz Napi szabadtéri tavaszköszöntő programra került sor. A több civil szervezet együttműködésében megvalósuló eseményen kerültek kiosztásra a CSODÁLATOS VÍZI VILÁG – címmel meghirdetett rajz és dolgozatírási pályázatok is. Másnap, 22-én a NABE szervezésében kis műsor került megszervezésre a diási játékstrandon, melyen tevékeny részt vállalt egyesületünk.
2009. március 26-án a gyenesdiási Községházán egyesületi közgyűlést tartottunk.

2009. április 4-én szombaton „Tavaszi erdőtakarítási program” volt. A Vadlánlik és környékén több zsák szemetet szedtünk ki az erdőből! „Természetesen Gyenesdiás” – Zöld Hetek – programsorozatán belül került megrendezésre a 11. Rügyfakadás - Tavaszünnep kétnapos programja a Nagymezőn. (április 18-19.)

A nyári "Forrásvíz túranapok" alatt különböző kirándulásokat, természeti értékek megismerését népszerűsítő túrákat tartottunk. Többek között kerékpáros, lovas, kilátó, forrás túrák, éjszakai csillag megfigyelés, csónaktúra. Júniusban a gyenesdiási Községházán került sor az egyesület által, a Környezetvédelmi Világnap alkalmából kiírt fotópályázat anyagaiból megrendezésre kerülő kiállítás megszervezésére.
Nyári programjaink között szerepelt a Faludi-sík rendbetételéhez nyújtott civil szervezeti segítség, hiszen együttesen több, mint 250 t szemetet szedtünk össze a közel 69 ha összterületű tájképi terület gyenesdiási szakaszáról!

Balatoni (BFT) pályázat keretén belül, a gyenesdiási „Kárpáti-korzó új park kialakítása” - című Norvég Alap pályázat megvalósítása zajlott le igen nagy civil és szakmai egyeztetések mellett.
„Összefogással a zöld Keszthelyért” - című szintén Norvég Alap pályázat, mellett a „Balatongyörök-virágos településközpont” pályázat is megvalósításra és teljes kivitelezésre került; közel 17 millió forint értékben, melyhez egyesületünknek komoly hitelt kellett a megvalósításhoz felvennie!
Nyár végi megvalósult programjaink között volt a hazai Diós települések fesztiváljának diósgyőri programján való részvétele. (Jövőre találkozunk Diósjenőn!)

Márton napi civil „Zöld est”, ahol az együtt dolgozó civil szervezetek beszámoltak az éves munkáikról. A madárkarácsonyhoz magvak beszerzése már megtörtént decemberben, és az „egy ház – egy szőlő” akció is kifutott eddig.