2011. év szöveges elnöki beszámolója, eredmények ismertetése

A téli túrákat és a madárkarácsony akciót követően, a Víz Napja került előadásokkal és rajzpályázattal megünneplésre az év első hónapjaiban. Ezt összefogásban a NABE, a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesülettel, valamint a keszthelyi Polgári Védelem kirendeltségével együtt végeztük. Egyben megkoszorúztuk a Balatont a civil együttműködés jegyében.

A 2011 tavaszi programok időszaka a 13. Rügyfakadás Tavaszünnep kétnapos rendezvényének megszervezésével, a Föld Napja megünneplésével, a „Természetesen Gyenesdiás” iskolai és óvodai rendezvényen való szerepvállalással, szemétszedéssel és a hagyományoknak megfelelően a vonyarcvashegyi Madarak és Fák Napja együttes civil ünneplésén túl a nyári túrahetek jegyében telt el. Augusztusban átadásra került Dolomit Tanösvényhez is komoly szakmai segítséget nyújtott egyesületünk tagsága.

A Forrásvíz Természetbarát Egyesület elnökségi tagja 2011 évtől a Zala Megyei Természetbarát Szövetségnek. 2012-ben (Pünkösdkor) a Zala megyei Gyenesdiás ad otthont a Gyalogtúrázók XIX. Országos Találkozójának. A tavalyi soproni találkozó zárórendezvényén a vándorserleget a Forrásvíz Természetbarát Egyesület képviselői vehették át. Az előkészületeket mindehhez már időben meg kellett kezdeni.
A turisztikai egyesülettel közös projektben szereplő bakancsos turisztikai, útbaigazító és tájékoztató táblák kihelyezései a Keszthelyi-hegységben és a környező megtörténtek.

A „Forrás tanösvény” kialakítása 2012 év vállalásai közt maradtak. Ennek kialakítása a János-forrás kifolyása mentén lekavicsozott ösvény mentén történik meg.

LEADER, EMVA és Új Széchenyi Terv egyesületi pályázatainak ismertetése és az ezekhez kapcsolódó hitelfelvétel elfogadására is sor került az elmúlt esztendőben.
Eszerint 2011. október – 2012. március a Kárpáti Korzó II. ütem – Multifunkcionális dísztér és parkosítás (elnyert). 2012. tavasz Dornyai pince – BORMÚZEUM kialakítása (Dornyai emlékszoba) - (elnyert).

Új Széchenyi Terv pályázatokként került beadásra a „Környezetfejlesztési Akciók a fenntartható településekért” (2012-2013) célkereten belül a Keszthelyi Helikon Park rekonstrukciója (fák, cserjék ültetése, madárodúk kihelyezései, hulladéktárolók) – partnerpályázóként, ami sajnos nem nyert!
A Cserszegtomaj településközpont – bemutató park kialakításához, civil nyilvánosság biztosítása – partnerpályázóként (ESZA típusú feladatok), viszont nyert és már élő konzorciumi szerződésünk van a Cserszegi Önkormányzattal.
E pályázatokhoz a szomszédos települések egyesületei kérték fel térségi szervezetünket!

A projekt végrehajtása során szükséges az előfinanszírozás, mivel csak pénzügyileg teljesített számlák után van lehetőség a pályázati elnyert összeg lehívására. Az előfinanszírozáshoz szükség van hitel felvételére, amely nem haladja meg az elnyert összegek nagyságát. A tavalyi évben összehívott többszöri közgyűlés egyhangúlag elfogadta és támogatta az elnyert pályázatok végrehajtásának és az ehhez szükséges egyesület hitelfelvétel szükségességét.
2012 évre maradt feladat még a János-forrás környék újbóli rendbetétele. Az elszáradt – egyesületünk által ültetett - fák eltávolítása, továbbiak pótlása, valamint az „1 ház – 1 szőlő” akció és a madárkarácsony egységes folytatása.
2011 évben állásfoglalás született, hogy a „Diós nevű települések találkozóját” elindító Forrásvíz Természetbarát Egyesület által választott tag, vagy tisztségviselő legyen az alapítója annak az alapítványnak, melyet az érintett települési önkormányzatok hoznának létre. Ennek szellemében az őszi közgyűlés Sümegi Gábor alelnök személyét javasolta támogatni, melyben egyhangú egyetértés született.

2011 év novemberében kapott egyesületünk értesítést arról, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal közösen beadott „Keszthelyi-hegység védett természeti területein illegális szemétlerakóinak felszámolása” – című pályázat nyert. Ezen belül 2012 és 2013 évben nemcsak Gyenesdiáson, hanem nyolc térségi település külterületén lenne összegyűjtve és elszállítva kül- és belterületekről az illegálisan lerakott szemét.

2011. november 12-én került sor a szokásos Márton napi Zöld Est, civil évzáró és évértékelő programunkra, mely egyre nagyobb sikernek örvend.

2011. december 26-án szemétszedésre került sor a Csider völgyben, a Hatlábú pajtánál és a Berzsenyi-kilátónál. A szokatlan időpontban történő zsákos szemétszedésre a kirándulóhelyek környékén, a hulladékgyűjtőkből ”kifolyó” és kiszakad szemét miatt volt szükség. A jövőben kérünk mindenkit, „ha tudja, vigye haza szemetét”! (Táblával jelöljük.) Így tartósabban rendezhető és óvható erdeink állapota.

2011. december 30-án a Rezi Várbarátok Körével közös forrástakarításra került sor a Szent-Ilona kútnál Reziben. A forrás helyszíne a Rezi Vár felé vezető kék L túraútvonal mentén volt (N46.846562° E17.230716° | N46° 50.794' E17° 13.843'). A jó hangulatban történt forrás-újraöltöztetés során kitisztítottuk a forrásházat, a bödönkutat és a patakmeder egy részét. 2012 tavasszal tervek szerint a további mederrészekkel folytatjuk!

2011. december 31-én (szombaton) Óévbúcsúztató túrát szerveztünk a Keszthelyi-hegységbe (Nagymező, Berzsenyi-kilátó, Dolomit tanösvény, Fénykereszt, Mária szobor). A túra vidám szilveszteri természetbarát hangulatban zajlott.

Vegyesen – egyéb archív:

2011. november 12-én tartotta hagyományos Márton napi zöld estjét a Forrásvíz Természetbarát Egyesület. Az idei Márton nap 8. alkalommal került megrendezésre, melyen beszámoló hangzott el Gálné Németh Ildikó elnök asszonytól a 2012-es egyesületi feladatokról és az idei évi eredményekről.

A sok kirándulás és zöld napi program mellett, fontos feladat volt a Keszthelyi-hegységi információs táblák kihelyezése több település határában és a hegység több pontján, valamint a tanösvények kialakítása, a Kárpáti korzó dísztér pályázat elindítása, a jövőre nézve, pedig fontos lépés lesz a Darnay Bormúzeum kialakítása.
Pálmay Vencel, a Magyar Természetbarát Szövetség titkára, mint meghívott vendég üdvözölte a rendezvényt és a szövetség együttműködését ajánlotta fel a jövő év Pünkösdkor megrendezésre kerülő Országos Gyalogtúrázók Találkozója közös megszervezéséhez. Góth Imre, a helyi Környezetvédelmi és Településfejlesztési Bizottság elnökeként díjakat nyújtott át a Virágos udvar-virágos ház verseny 2011 évi győzteseinek.

A vetítéses előadásokat megelőzően a hittanos gyerekek lampionos bevonulásával és énekével kezdődött a rendezvény. Folly Eszter hittan tanárnak köszöntő szavai után az idei alkalommal libapecsenyék, egész libasültek és ezekhez illő köretek, édességek voltak a családok által kínált főmenü részei. Az elmaradhatatlan újbor köszöntését a Da Bibere Borrend borkancellárja, Páli Lajos egyesületi tagunk tette meg. A Gyenesdiási Dalárda és citera zenekar (ifj. Horváth Károly vezénylete melletti) vidám nótái színesítették az estét, melyet nagyon szépen köszönünk az Egyesület nevében, Pékné Julika és András, valamint a néptáncos fiatalok táncháznál nyújtott segítségével együtt.

Köszönjük a segítségét mindazon családoknak, közösségeknek, akik az idei évben is finomabbnál finomabb ételekkel és italokkal kedveskedtek ezen egyre színvonalasabb rendezvény előtt. Baloghné Juli, Békésiné Vaski Katalin, Gálné Ildi, Gyenesdiási Nőklub (Hóbár Jánosné), Herczeg Erzsébet, Horváth Sebestyénné, Keresztesné Erzsi, Krasznainé Györgyi, Kőhalminé Márti és Vargáné Edit közreműködésével, a Pék András által készített ajándéktálakban, amelyet meglepetésként adott át az egyesület vezetősége az aktív természetbarát családok részére.

Találkozzunk jövőre is hasonló jó hangulatban és egészségben mindnyájan, ilyen és ehhez hasonló kedves rendezvényeken, amilyen a hagyományos Márton napi civil „zöld napi” rendezvény, hiszen e rendezvény mottója is hirdeti „aki Márton napján libát eszik, egész évben nem éhezik!”

Tájékoztatjuk a tisztelt természetbarátokat, hogy még tart az „Egy ház, egy szőlő” akció egyesületünk székhelyén, rezisztens szőlőfajtákkal; december közepétől pedig elkezdődik a „Markarácsony” akciónk is!

Elkezdődött a Kárpáti korzó (Sport és szabadidőpark) központi multifunkcionális terének kialakítása

Az egyesületünk által megrendelt kertépítészeti tervezés célja az volt, hogy a jelenlegi ősgyepes területen a nagyközség számára, az év minden napján látogatható és használható közparkot, új közösségi és rendezvény teret hozzunk létre.

Célunk továbbá, hogy Gyenesdiás nagyközségben kialakuljon az a faluközpont, amely az attrakciós multifunkcionális központi tere és ahhoz kapcsolódó dekoratív zöldfelülete által, a községi rendezvények, nyári és téli sportesemények megtartására is alkalmas lesz. A tervezett beruházással a közösségi programlehetőségek jelentősen bővülnek a településen, illetve a fejlesztésekkel a turisztikai szezon meghosszabbítását is megcélozta a terület tulajdonos önkormányzat.

Az Önkormányzat a közpark kialakítását több ütemre bontva kívánta az alábbi civil pályázatok támogatásával megvalósítani.

I. ütemben a Forrásvíz Természetbarát Egyesület révén, már megvalósult munkálatok (2008-2009): Létrejött a központi sétány térkő burkolata, szegélyezéssel, alépítményekkel együtt 1,5 m szélességben, murvás feltáró parki utak építése történt meg, a sétányt kísérő fasor és az azok alatti cserjék kerültek elültetésre, a Keszthelyi-hegységet jelképező un. kilátó és forrás dombok kialakítása, azok növényzetének elültetése. (Bekerülési ktg.: 6.481.460,- ft – 90 % forrásintenzitás mellett.)

A kialakítás II. ütemében UMVP pályázattal, szintén egyesületünk jóvoltából és kivitelezésében (2011-2012) a központi térburkolat alakul ki, melynek közepén, fő attrakciós elemként egy vízjáték kap majd helyet. Ez alapján a multifunkcionális süllyesztett központi térburkolat kerül megépítésre, egy központi szökőkút is kialakításra kerül (5x5 m), vízgépészeti berendezések elhelyezésével, padok és hulladékgyűjtők kihelyezéseivel. Megvalósul a zöldfelület növelése a meglévő ősgyep egy részének felújításával, árnyékadó és honos fás és lágyszárú növények telepítésével, információs tábla kihelyezésével. . (Bekerülési ktg.: 14.990.000,- ft – 100 % forrásintenzitás mellett.)

A központi, süllyesztett tér burkolatába szökőkút fúvókák kerültek betervezésre, melyek számítógép vezérlésű vízgépészettel lesznek egybekötve, így véletlenszerű vízképek kialakítását teszik lehetővé. A szökőkút dísze a 9 vízsugarat tartalmazó, egyedileg szabályozható vízkép. A multifunkcionális tér középpontjában habosított vízsugarak, törnek majd fel a járólapok között és a fugák között tűnnek el. A szökőkút díszvilágítással lesz ellátva.
A multifunkcionális teret, valamint a körbefutó és levezető lépcső Semmelrock ’Picola’ mosott lappal lesz burkolva. A központi multifunkcionális teret délről egy lépcsőfokon lejutva lehet majd megközelíteni. A tér többi sarkában rámpát alakítunk ki, így a terület akadálymentesen megközelíthető lesz.
Ez a lépcső rész, valamint egy körbeérő szegély fogja megtartani a télre ideiglenesen lefóliázott területen a vizet, hogy a fagyok beálltával korcsolyázni (fakutya pálya) lehessen rajta. Nyáron a burkolt téren koncertek, rendezvények tarthatók. Lehetőség van akár mozivászon kihelyezésére, ideiglenes színpad, nézőtér elhelyezésére is.
A burkolt felület nagysága 700 m², így az akár sportrendezvények megtartására is kiválóan alkalmas lesz. Nyáron a régióra jellemző bor- és „Süss fel Nap” fesztiváloknak is kiváló helyet adhat majd a terület.

Szőlészeti és borászat bemutató udvar épül Diáson

Az önkormányzati elnyert pályázat útján elindult fejlesztés a település számára visszaszerzett diási Darnay-féle boronapince (146/2 hrsz, Darnay u. 13.) udvarának rekonstrukciójáról, szőlészeti-borászati bemutató pajta kialakításáról és a környezet kialakításáról szól.
A fejlesztés várhatóan két ütemben kerül megvalósításra (2011. november, majd 2012. tavasza).
Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakemberei folyamatos kontrollja mellett történik az önkormányzati beruházás megvalósítása. (Ezt követi civil – egyesületünk általi - vállalásként a Darnay pince, mint Bormúzeum kialakítása: 2012. nyár.)

FTE Vezetőség