2012. év szöveges elnöki beszámolója, eredmények ismertetése

2012. év elején 2,5 t madáreleség szétosztását folytattuk a gyenesdiási Környezetvédelmi és Településfejlesztési Bizottsággal együtt, ami kitartott január-február hónapokban.
A téli túrákat és a madárkarácsony akciót követően, tavasszal a Víz Napja került előadásokkal és rajzpályázattal megünneplésre az év első hónapjaiban. Ezt összefogásban a NABE, a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesülettel, valamint a keszthelyi Polgári Védelem kirendeltségével együtt végeztük. Egyben megkoszorúztuk a Balatont a civil együttműködés jegyében.

A 2012 tavaszi programok időszaka a 14. Rügyfakadás Tavaszünnep kétnapos rendezvényének megszervezésével, a Föld Napja megünneplésével, a „Természetesen Gyenesdiás” iskolai és óvodai rendezvényen való szerepvállalással, szemétszedéssel és a hagyományoknak megfelelően a vonyarcvashegyi Madarak és Fák Napja együttes civil ünneplésén túl a nyári túrahetek jegyében telt el.
18 év után ismét Zala megye rendezhette meg a természetbarát túrázók találkozóját Magyarországon. A Sopronból átkerült vándorkupa tavaly érkezett hozzánk Gyenesdiásra, hiszen a Forrásvíz Természetbarát Egyesület vehette át. Ezt megelőzően azonban a Zala Megyei Természetbarát Szövetség leköszönt elnöke, Berdán László és az Országos Szövetség titkára Pálmai Vencel kopogtattak be a Keszthelyi-hegységi túrautakat vigyázó szervezetünkhöz (Darnay-Dornyai Béla planétásaihoz), hogy mit szólnánk hozzá, ha idén itt kelet Zalában kerülne megrendezésre a Gyalogtúrázók XIX. Országos Találkozója.

Az egyesület közgyűlésén nagy tetszést kiváltó bejelentés után elindult a készülődés, szervezés. Nagy örömünkre szolgált, hogy az újjá alakult megyei szövetség elnöke Süle Gábor úr is támogatásáról biztosított bennünket. Az önkormányzat támogatása mellett, magunkénak tudhattuk a megye, így Manninger Jenő országgyűlési képviselő, megye elnök; és Garancsi István, az új országos szövetségi elnök támogatását is. A pontos szervezés valójában ezek után, az év elejétől indult el igazán. Több egyesületi ülésen kialakultak a programok és elmondható, hogy igazi szakmai természetjáró megbeszéléseket folytattunk, nagyon sok aktíva bevonásával. Megtervezésre kerültek a teljesítménytúrák, a családi túrák és a Keszthelyi-hegységet felfedező kisebb nagyobb gyalogtúra programok. Fontosnak éreztük, hogy Zala megye Balaton-part és Kis-Balaton kínálta részei is kerüljenek bemutatásra.

A túratalálkozót megelőzően bejártuk a terepet. Egyeztettünk mindazokkal, akik szervezők, túrakísérők és pecsételő ellenőrök kívántak lenni. Minden helyszínen leszervezésre kerültek a buszok, az ebéd, a vendéglátás. Ebben nagyon szépen köszönöm Gyutai-Szalai Nikoletta segítségét és szervezését. Megrendelésre kerültek a lógók, jelvények, pólók, pecsétnyomók, serlegek és oklevelek, melyeknél Búzás-Belanta Réka segített a szerkesztésnél. Jakab Albert a "Tájékozódási túraversenyt" szervezete le már előre nagy sikerrel, melyért hálás köszönetünk. A Keszthelyi-hegységben szervezett túrák nem lettek volna sikeresek, ha nem segít nekünk Hosszú Gábor és Agárdi Olivér. A két fiatalember több hétig segítette egyesületünket a jelzett és jelölt utak újrafestésében és kitáblázásában. Így remélhetőleg hosszú ideig megmaradnak a térképen és a természetben is a 10, 20 és 40 km-es túratávok nagyon szép környezetben, melyeket bárki megismételhet a jövőben.

Nagyon köszönöm Pékné Orbán Julinak és Andrásnak a "Településismereti verseny" leszervezését és kérdéseit, hiszen ezekkel a kérdésekkel és települési sétákkal tettük talán még maradandóbbá a vendégek élményeit. A ZMTBSz elnökségi tagja, Pozsik Lajos és kedves tanítványai nagyon sokat fáradoztak a "Természetismereti verseny" - megszervezésében és lebonyolításában melyeknek nagyon nagy sikere volt!

A Kőhalmi család áldozatkészsége révén éjszakákba menően készítettük elő a regisztrációs csomagokat és intéztük a pontos bejelentkezéseket. Bálint Ferencné Patrícia, Vargáné Péter Edit és Csiza Elemér nagyon sokat segítettek az adatlapok kitöltésénél, melyekért nem lehetünk elég hálásak.

Megmozdultak a gyenesdiási és zalai planétások, igazi túraszervező munka és új turisztikai desztinációk kialakítása vette kezdetét, hogy mit tud kínálni Zala megye keleti része az előszezonban érkező turistának? Talán nincs okunk panaszra, hiszen a térség, de talán kis elfogultsággal a Balaton egyik legszebb pontján élünk. A táj és az épített kulturális örökségeink egy olyan helyszínén, ahonnan minden kényelmesen bejárható, megközelíthető. Vallom, hogy túratalálkozók nélkül is ezzel a mindennapokban és idegenforgalmunkban is tudnunk kell élni!

Az egyesület vezetősége nevében én azt hiszem helytálltunk a találkozón, melyet a sok pozitív vélemény és letölthető beszámoló mellett, az alábbi bejegyzés is rögzített.

A Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetségének Természetbarát Szövetsége 92 fővel képviselte (Tatabányai Volán SE, Komárom Városi SE, Oroszlány TE, Tatabányai Energia SE, Vértesi Erőmű SE, Vulkán TSE) vett részt a találkozón és az alábbi bejegyzést tették:

„A rendezők mindent megtettek, hogy gazdag programot kínáljanak. Ez sikerült is, hiszen a gyalogtúrákon kívül autóbuszos túrák, és a legválogatottabb szabadidős elfoglaltságok szerepeltek a svédasztalon. A település-ismereti csapatverseny mellett a másik legnépszerűbb kínálat a 10 km-es családi túra volt. A legfiatalabb túrarésztvevő a Tatabányai Volán SE tagja, az ötéves Bak Csenge volt!
A találkozót megtisztelte Garancsi István miniszterelnöki megbízott, az MTSZ új elnöke és Dr. Simkó Gabriella az MTSZ új igazgatója, valamint a szlovák természetbarátok küldöttsége is. Gál Lajos Gyenesdiás polgármestere igazi házigazdaként végig jelen volt, a fergeteges záróünnepségen feleségével Gálné Németh Ildikóval, a Forrásvíz Egyesület elnökével adták át a rendezői vándorserleget Horváth Zoltánnak a Komárom-Esztergom Megyei Természetbarát Szövetség elnökének.
A Gyalogtúrázók XX. Országos Találkozója 2013-ban Tatán kerül megrendezésre.”

A salgótarjáni Zöld Út Természetjárók Egyesülete MINDENT köszön Nektek:

„Az eddigi 19 találkozóból a két tarjánit a legjobbak között emlegetik, ez feljogosít minket arra, hogy a gyenesdiásit is a legsikeresebbek közé emeljük! Pontosan átéreztük a szervezés minden gondját és felelősségét, hiszen hiába a gyönyörű táj, a kellemes túraidő, az izgalmas utak - elég egy rendezési melléfogás és keserű szájízzel távoznak a vendégek. Őszinte örömünkre, minden nagyon szép volt, minden nagyon jó volt... Aki ezen a hétvégén nem érezte jól magát, az csak magára vessen.
A negyvenegy fős különítményünknek sikerült igazi aktív pihenéssé varázsolni a Pünkösdjét, a Ti segítségetekkel. A záróbulin 75 éves társunk is ropta a táncot, reméljük, nektek is sikerült már kifújni magatokat!
A sült halak és a balatoni borok íze még itt van a szánkban, fülünkben a rigó még veszekszik a sátoros zenével, szemünket lehunyva még a kilátók panorámáját látjuk... köszi!

Búcsúzáskor szóba került a Darnay-Dornyay emlékek összekötő ereje, hiszen 1923-40 között nálunk élt és tanított. Nevét iskola és egy - sajnos - romos turistaház is őrzi. Megemlékezik róla városunk honlapja és mellszobra méltó társakkal közösen a Városháza bejáratát őrzi.

Az önkormányzatok közötti kapcsolatfelvétel nem a mi tisztünk, de nyugodtan hivatkozhattok ránk is :)
... és ha egyszer eljöttök a Karancs-Medves sokak által nem ismert, de az innét távozók szerint "fantasztikus" vidékére, szóljatok és mindenben a segítségetekre próbálunk lenni!

A Csapat nevében, viszlát reményében, üdvözlettel Miheller Tibor, túravezető.”

Az év további részében a LEADER, EMVA és Új Széchenyi Terv egyesületi pályázatainak megvalósítása és az ezekhez kapcsolódó hitelfelvétel elindítására is sor került.
Eszerint az év derekán megvalósult a Kárpáti Korzó II. ütem – Multifunkcionális dísztér kialakítása és parkosítása, valamint ősszel a Dornyai pince – BORMÚZEUM kialakítása is.

Új Széchenyi Terv pályázatként került elnyerésre a „Környezetfejlesztési Akciók a fenntartható településekért” (2012-2013) célkereten belül a Cserszegtomaj településközpont – bemutató park kialakításához, civil nyilvánosság biztosítása – partnerpályázóként (ESZA típusú feladatok), élő konzorciumi szerződéssel a Cserszegtomaji Önkormányzattal.

A projekt végrehajtása során szükséges lett az előfinanszírozás, mivel csak pénzügyileg teljesített számlák után volt lehetőség a pályázati elnyert összeg lehívására. Az előfinanszírozáshoz szükség volt hitel felvételére, amely nem haladhatta meg az elnyert összegek nagyságát.
A tavalyi évben összehívott közgyűlés egyhangúlag elfogadta és támogatta az elnyert pályázatok végrehajtásának és az ehhez szükséges egyesület hitelfelvétel szükségességét.
2012 évre maradt feladat még a János-forrás környék újbóli rendbetétele. Az elszáradt – egyesületünk által ültetett - fák eltávolítása, továbbiak pótlása, valamint az „1 ház – 1 szőlő” akció és a madárkarácsony egységes folytatása.

2012 évben megvalósult a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal közösen beadott „Keszthelyi-hegység védett természeti területein illegális szemétlerakóinak felszámolása” – című pályázat. Ezen belül 2012 évben nemcsak Gyenesdiáson, hanem nyolc térségi település külterületén lett összegyűjtve és elszállítva kül- és belterületekről, 250 tonna illegálisan lerakott szemét. 2013-ra már csak a tereprendezések maradnak!
A nyári "Forrásvíz túranapok" alatt különböző kirándulásokat, természeti értékek megismerését népszerűsítő túrákat tartottunk. Többek között kerékpáros, kilátó, forrás túrák, és csónaktúra került megszervezésre.

A szüreti felvonulás ünnepi préselésén túl, novemberben Márton napi civil „Zöld est” került megszervezésre, ahol az együtt dolgozó civil szervezetek beszámoltak az éves munkáikról. A madárkarácsonyhoz magvak beszerzése már megtörtént decemberben, és az „egy ház – egy szőlő” akció is kifutott az ünnepekig.

2012. december 31-én (hétfőn) Óévbúcsúztató túrát szerveztünk a Keszthelyi-hegységbe (Nagymező, Berzsenyi-kilátó, Dolomit tanösvény, Fénykereszt, Mária szobor). A túra vidám szilveszteri természetbarát hangulatban zajlott.

Az év folyamán tovább frissítettük, aktualizáltuk honlapunkat.

FTE Vezetősége