2014. év szöveges elnöki beszámolója, eredmények ismertetése

Az év elején a települési Madárkarácsony mellett téli túrákat szerveztünk !
A kismadarak etetéséhez szükséges szotyola kis zacskós (2 kg) kiszerelésben átvehetők az egyesület székhelyén.

Kámán Ferenc a ZMSE Sportigazgatója kereste meg egyesületünket "gyalogol a kistérség" túrák megvalósításával kapcsolatosan. 2014 márciustól-2015.februárig havi 6 túrát kell megvalósítani, amelyre túravezetőket keresünk, várom a fiatalok jelentkezését is. 

Lepke túra - 2014.03.22. - szervezési, megvalósítási feladatok:
2014. évi rendezvények (Víz Napja - 2014. március 21.; Rügyfakadás - 2014. április 26-27.; Madarak és Fák Napja - 2014. május 10.)

2014. márciusától 2015. február végéig egyesületünk un. hétvégi túraprogramokat szervezett, heti rendszerességgel. A túrákon való részvétel ingyenes volt, kísérőket és túravezetőket is kerestünk a Zala Megyei Sportszövetségek Egyesülete által együttműködésben bonyolított programsorozathoz. Első túra: 2014. március 1. (szombat)
10.00 Indulás: Balatongyörök, Szépkilátó

további időpontok:
2014. március 8. (szombat) 14.00 óra Keszthely, Festetics Imre Állatpark 
2014. március 16. (vasárnap) 14.00 óra Gyenesdiás, Nagymező 
2014. március 22. (szombat) 7.00 órától folyamatos indítással LEPKE teljesítménytúra, Vonyarcvashegy
2014. március 29. (szombat) 14.00 óra Vállus, játszótér 
2014. március 30. (vasárnap) 14.00 óra Keszthely, Festetics Imre Állatpark
2014. március 22-én (szombaton) került egyesületünk által ismét megrendezésre az idei "LEPKE" teljesítménytúra a Keszthelyi-hegység területén, 15, 25 és 40 km-es távokon. Indulás: Vonyarcvashegy, vasútállomás. 7 órától folyamatos indítással! 

2014. március 21-én, (péntek) koradélután térségi Víz Napi vetélkedőre és előadásra került sor a Gyenesdiási iskolában. A feladatokat az egyesület dolgozta ki, az értékelésben és a jutalmazásban a Környezetvédelmi Bizottság működött közre. (Előadást tartott a vizekről: Sümegi Gábor, vízügyi mérnök, egyesületi alelnök) 
 
Természetesen idén is részt vettünk a Víz Világnapján történő NABE - Balaton vízkoszorúzáson is, melyet hagyományosan a Diási Játékstrandunkon végeztünk.

26. Lepke túra - 2014. március 22.
 A térségi Forrásvíz Természetbarát Egyesület, valamint a Keszthelyi Asbóth Sándor Szakképő Iskola és Kollégium ISK, és a Zala Megyei TBSZ szervezésében immár 26. alkalommal került megrendezésre, a “LEPKE” teljesítménytúra a Keszthelyi-hegység területén. 
2014. április 26. Zala Megyei Természetjárók Napja, valamint „Erdőben az iskola Program” – ennek keretében megtörtént a 16 állomásos Erdei Tornapálya hivatalos átadása.
2014. április 26-27. „Rügyfakadás Tavaszünnep” – tavaszköszöntő szabadtéri családi rendezvény a Föld napja alkalmából.


16. Rügyfakadás – Tavaszünnep a Nagymezőn
Célja: „Gyűjtés a turistautak rendbetételére, jelzésfestésekre”


Dornyai pajta II. ütem pályázatának befejezése és a Keszthelyi-hegységi turistajelzések újrafestése is nagy feladat volt az év során.
Nagy öröm volt, hogy a Zalaegerszegi Törvényszék elfogadta az új Ptk.-nak megfelelő Alapszabályunkat és a közhasznúsági fokozatunk is.


A Zala Megyei Önkormányzat a Forrásvíz Természetbarát Egyesületet 2014. évben Zöld Zaláért Díjban részesítette, melynek ünnepélyes díjátadására a Zalaváron megrendezésre kerülő megyenapon 2014. szeptember 13-án 11 órakor kerül sor.

Elnök asszony az átadón


Ősszel indult a BfNPI-vel közös geotúra vezető tanfolyam (kiírás:http://www.geopark.hu/aktualis/geotura-vezeto-kepzes), melyet egyesületünk koordinált!
Az Európai Geopark Hálózat és az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózat által is elismert Bakony–Balaton Geopark elsődleges küldetése a gazdag földtani örökségünk megőrzése és bemutatása, még pedig a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával.
Utóbbiak egyike a BfNPI Bakony–Balaton Geopark programjának hazánkban máig egyedülálló, nyílt geotúra-vezető képzése. A mostani tanfolyam a Forrásvíz Természetbarát Egyesülettel együttműködve, egyesületünk nyertes pályázatának köszönhetően indult el. 


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park (Sinka Gábor, természetvédelmi őr) segítségével elkezdődött a Keszthelyi-hegység túraútvonalai jelzésének felújítása!

2014. október 9-10-én egyesületünk, együttműködő partnerként a BCSZSZ-en keresztül, meghívást kapott Gömörszőlősre (Észak-Magyarország) egy ökológiai oktatási központ pályázati rendezvénysorozatára, amely egyben a Leader térségek közötti együttműködés keretében valósult meg.
A fenntartható életmód tudásátadás és faluprogram 20 éves tapasztalati kerültek itt bemutatásra saját tapasztalatok által, melyeket a résztvevők a saját térségükben is hasznosíthatnak.
A rendezvényen a tapasztalatok kölcsönös megosztására, másrészt a konkrét ismeretek elsajátítására került sor. A műhelymunkák keretében bemutatásra került több alternatív technológia: sörkollektoros faszárító, komposzt-melegítésű üvegház, rakéta- és tömegkályha, komposztkas, komposztáló toalettek, napkollektoros aszaló, aszalás, esővíz hasznosítás, szürkeszennyvíz kezelés, szalmabála épület létesítése – reciprok tetővel. 
Emellett nagy hangsúlyt kaptak az organikus gazdálkodási ismeretek (biogazdálkodás, parmakultúra) biokertekben történő bemutatásai is!

2014. december 30-án (kedden) a szokásunkhoz híven Óévbúcsúztató túrát szervezünk a Keszthelyi-hegységbe. (Nagymező, Vadlánlik, Dolomit tanösvény, Fénykereszt, Mária szobor)

Archív

„miért utazzunk távoli vidékre, ha még a szomszédban sem jártunk…”- ezzel a Csíki Lászlótól származó idézettel jelentjük tisztelettel, hogy egyesületünk révén ismét teljesen megújultak a Keszthelyi-hegység turistaútjai. 

Az elmúlt egy esztendőben közel 180 km hosszon került újrafestésre minden jelzés, amely részben a Bakonyerdő Zrt fakitermelése utáni fejlesztés révén, részben a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) és az FM országos turistajelzés és Országos Kékkör megújító programja mentén került megújításra. 
A részben támogatással és részben pályázati finanszírozás mellett megvalósult fejlesztésnek köszönhetően egyesületünk tagjai planétásként járva a hegység útjait, a nagy elődök, így Darnay Dornyai Béla (1930-40), Csíki László (1960-70), majd Szabó István és Berdán László (1980-90) után, most ismét Berdán László egyesületi tag és jó néhány munkatársa segítségével oldották mindezt meg.
Nagyon komoly segítséget adott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is munkatársai révén, hiszen Sinka Gábor természetvédelmi felügyelő koordinálásával zajlott a dolomitrög nagy részének újrafestése.

A Kis-Balaton háztól a Sarvaly-forrásáig megvalósult projekt során az országos kék jelzésen túl, új jelzés nyomvonalak - így Zalaszántónál, Keszthelyen és Hévízen – kerültek kialakításra, valamint felújításra kerültek regionális turistautak is. A jelzések szabványoknak megfelelően, mindenki számára kiosztott sablonokkal és festékszínnel kerültek újrafestésre. (Teljesen új színt és formát kapott a Darnay Dornyai Béla emléktúra útvonal D betűs jelzése is!)
Az egyesületünk révén néhány éve kihelyezett útbaigazító táblákkal és a közjóléti állami fejlesztések során kiegészült tanösvény installációk segítségével kezd a hegység teljes és kerek képet adni a hozzánk látogató természetjáróknak és természetbarátoknak.
Szeretnénk megköszönni mindazoknak, akiknek hálásak lehetünk a 2014-15-ös években és az elmúlt 8-10 évben is planétásokként segítették a Keszthelyi-hegység megújulását: Berdán László, Szalai Krisztina, Németh Lajos, Gálné Németh Ildikó, Gál Lajos, Károly Zsófia és Samu Zoltán.
Nagyon köszönjük munkájukat, mindenkinek jó túrázást és szép kirándulásokat kívánunk a hegyég erdeiben!