Beszámoló a tavaszi rendezvényekről

Forrásvíz Természetbarát Egyesület szervezésében 2019. március 16-án, hetedik alkalommal került megrendezésre a 31.LEPKE teljesítménytúra” a Keszthelyi-hegység területén. A résztvevők idén is 15, 25 és 40 kilométeres távokat teljesíthettek. A Keszthelyi-hegységben tizennégy ellenőrzőpont várta a túrázókat. Az idén igazi rekord született, hiszen 850-en teljesítették a távokat.

A résztvevők emléklapot és teljesen megújult jelvényt kaptak teljesítményük elismeréseként. A túra célja egyébként  nem változott, a szervezők a mozgás élménye mellett a Keszthelyi-hegység egyedülálló értékeire, védettségére kívánták felhívni a figyelmet.

Nagyon népszerű volt az idei túra a családosoknak és a kutyás jelentkezőknek, akiket a jövőben is szeretettel várunk. Fontos változás volt, hogy az idei évtől rendezvényünk becsatlakozott a Pelso Túrázó Kupa sorozatba, így az ebben szereplő 11 túraprogram közül a Lepke Túra volt a második. A hitvallás szerint, aki a túrákat végigjárja, Magyarországot a szívén keresztül látja. /legalább hét túrát kell teljesíteni/

A kitűnő tavaszias időben mindenütt nyíló kankalinok fogadták a túrázókat és a túra nevét adó citromlepkék  (Gonepteryx rhamni) is kirajzottak a hegység napsütötte oldalain. A túrák sérülésmentesen, jó hangulatban és gördülékenyen lezajlottak, köszönet érte a szervezésben segítőknek!

Külön szeretnénk köszönetet mondani Berdán László egyesületi tagunknak, aki a Lepke túra folyamatos támogatásán túl, Asbóth iskolás kollégáival és diákokkal a mai napig segítője a rendezvénynek. Nagyon fontos volt az egyesületi tagság részéről is a helytállás, hiszen Károly Veronika, Salamonné Szabó Szilvia, Herczeg Erzsébet, Samu Zoltán, Csiza Elemér, Nánássy Árpád, valamint Kiss Benedek Csiza Márton, Deák Petra, Gál Flóra, Gál Emese és Gál Marcell nélkül nem tudtuk volna teljesíteni a programot.

2019. március 24-én 15 órakor Víz Napi Balcsi-parti rendezvényre került sor.

Gyenesdiáson a Balaton-parton, amely igazodott a NABE által meghirdetett programokhoz. A jelenlevők a Szent György-hegy Oroszlánfejes-kútjának és Balatonfüredi-savanyúvizes forrásvizét megkóstolva, valamint autentikusan Balaton szeletet fogyasztva ismerkedtek a természet és a vizek védelmét szolgáló energiatakarékos megoldásokkal, kvíz kérdések formájában. A kis rendezvény végén került sor a Balaton megkoszorúzására.

2019. április végén sikeresen zajlott le a Rügyfakadás Tavaszünnep.

A térségi Forrásvíz Természetbarát Egyesület tagjainak nevében ezúton szeretnénk megköszönni a 21. alkalommal megrendezésre került „Rügyfakadás-Tavaszünnep” kulturális és környezetvédelmi szabadtéri rendezvény lebonyolításában segítők fáradozását, támogatását és a szervezésben való aktív szerepvállalását.

2019. április 26 és 28-a között zöld napi programok vették kezdetüket a Nagymezőn. Kirándulás, tavaszköszöntő szabadtéri családi rendezvények a hagyományőrzés, a környezetvédelem és a gasztrokultúra jegyében.

Az idei esztendőben is nagy öröm volt az általános iskola /örökös ökoiskola/ bevonása az aktív erdei programokba. A lehűlés és csapadék utáni kellemes időben nagy örömmel érkeztek a családokat, a baráti körök, valamint a megyei és az országos teljesítménytúrázó szervezetek az ünnepi hétvége tiszteletére.

A tavaszköszöntő hangulatban telt programok főbb mozzanatai a környezettudatosság, energiahatékonyság és innováció jegyében zajlottak. A Föld Napi tematikus programok mellett a Rügyfakadás tavaszünnep adományait a „turistautak rendbetételére” szántuk.

A szombat a III. Szegedi Honvéd zászlóalj és az Asbóth Sándor Gyenesdiási Huszárbandérium tavaszi honvéd felvonulásával vette kezdetét, kedves kínálóink Kőhalmi Zoltán és Pék András tagtársaink portája várta a szomjas menetet, megörvendeztetve e viseletbe öltözött egyre duzzadó csapatot. A Czafit Zoltán által biztosított Csepel teherautón a keszthelyi BOOMBAtucada ütős együttes kísért, kidobolva a „rügyfakadás” ünnepét. A Nagymezőre érkező kitartó érdeklődők idén is láthattak huszárkonyhát és a masírozó menetet.

Újdonság volt idén Szabó Andrásék jóvoltából a Villanyautós családi nap és Tesla autó bemutató. Az ország számos részéről érkeztek elektromos autókkal és büszkén mutatták meg a számos látogatónak és érdeklődőnek. A Magyar Természetjáró Szövetség „túlélőtúraprogramja, melynek koordinátora Kassai Bence volt nagy érdeklődésre tartott számot. Közel 90-en neveztek és 50-60 km közötti jelentkező járta a Keszthelyi-hegységet péntek éjjeltől szombat estig. Mindez kvízzel, vetélkedővel fűszerezve és ismeretanyagot adva.

A vasárnapi főnapon a tűzgyújtási tilalom feloldását követően a szabadtűzön történő főzőversenyre jelentős számú 21 felkészült és portájukat autentikusan kialakító csapat jelentkezett. Jöttek a jubileumot ünneplő természetjárók, vándorok, utcaközösségek és ifjú titánok egyaránt. Az ünnepélyes megnyitón, elnök asszony köszöntője után, Gál Lajos polgármester úr mondták el ünnepi gondolataikat a civil együttműködésről. Elhangzott, hogy a Lepke túra mellett ezek a tavasz végi nagy programok a legerősebb közösség és ökotudatosság erősítő rendezvények a családok számára. Az pedig külön dicséretes, hogy az idei évtől – pályázatnak köszönhetően - növényi alapú, környezetbarát lebomló PLA edények, evőeszközök és poharak, valamint szemeteszsákok voltak használatban, környezetbarát termékként, a műanyag visszaszorításáért.

Késő délelőtt a gyerekek nagy örömére megjelent az Országos Mentőszolgálat Keszthelyi Mentőállomásának egyik készenléti autója, kisebb bemutatót tartva a gyerekeknek. A szegedi honvédek bemutató műsorát minden évben sokan megcsodálják, idén a szolnoki ütközetre került sor.  Az elkészült finom ételek szakértői zsűrizését követően került sor a népszerű Brumi Bandi Band gyerekműsorára a családok nagy örömére és a Gyenesdiási Dalárda, Rezi csoport és a Vindornyafoki csapat az idei évben is a főzőhelyéhez várta az énekelni és nótázni vágyó vendégeket.

Az idei évben is Gyutai Barna, étterem-igazgató és Plótár István, mesterszakács vállalta a zsűrizést; és miután elkezdte munkáját, kiosztásra kerültek a Föld Napi vetélkedő kérdései, tesztfeladatai felnőtt és gyerek kategóriában, melynél társrendezői szervezésben is kaptunk segítséget.

A „Régi korok konyhája” főzőhelyen a RETRÓGEREK csapata – Marhalábszár pörköltje házi tarhonyával főztje készült el mindannyiunk örömére, hiszen nagyon finom lett, akárcsak az egyesületünk (Kőhalmi Zoltán vezette palacsintasütő csapata) készítette palacsinta különlegességek és természetesen Keresztes József és főzőcsapata által készült NÓTÁZÓ BÖLLÉREK – Jubileumi babgulyása.

A szakmai és civil zsűri (Horváth Sebestyénné, Németh Ágnes és a polgármester) a finomabbnál finomabb ételek közül az ÁSZOK /Ángyán Szilveszter/ csapata – Tejszínes gombaleves zabpelyhes és húsgombóccal - nevű főztjét ítélte a legjobbnak és a legízesebbnek, így ők vitték el idén az ezüst vándorserleget. Nagyon szorosan az első helyezett után a THOMAS és JÓZSEF – hagyományos pincepörköltje aratott nagy sikert, majd a harmadik kiemelt arany minősítést a FEHÉRVÁRI BETYÁROK /Sebestyén Károly/ – tejfölös gombás zúzagulyása nyerte el csirkemájjal. Külön kiemelt díjat kapott a CSODACSAPAT /fiatal érettségiző lányok/ – „kötött levese” - nagyi módra. Ezzel ők a különdíjat, egy Bangó Edina cukrász által felajánlott nagyon szépen díszített epertortát érdemeltek még ki.

De igazán finom ételek készültek a nap során, hiszen pillanatokon belül elfogyott a 21 csapat által kínált sok-sok ételkülönlegesség. Jöttek főzők Zala és Vas megyékből, de Budapestről, Miskolcról, Győrből, sőt az Alföldről is. Igazán ízletesre sikerült a GYENESI GYÜTTMENTEK – Csülkös bableves étele, az AGROLOG-HUNGÁRIA Kft – Vargányás vadpörkölt medvehagymás krumplival nevű finomsága, a REZI BARÁTI Kör – Erdei gombás szarvas pörkölt, salátával, a FOKI KANÁLFORGATÓK – Csülkös pacalja, a MESTER NÉGYES – marhapofa dödöllével böllér módra, a GYENESI DALÁRDA – Gyenesi káposztás paszuly, füstölt csülökkel Pékné módra. A GYENESDIÁSI FÜRDŐEGYESÜLET – Gombás-szarvas tokánya, a BUDAPEST – TERE-FERE Egyesület – Barcsi bogrács étele, a RETROGEREK külön étele a Kétlábú babgulyás, a FLY-KONDA – Repülős csülökpörköltje, a JÓZSI LOVE BAND – Gyorsan finomat étke. A BALATON CSOPORT – Tavaszi kezes báránya és szárnyas palóc gulyása, a BUCKÁS Kft – Csángó gulyása, a MAGYAR VÁNDOR KLUB – Békési betyáros Gyenesi módra készült étele, a MARHA-MARCANGOLÓK – Babgulyása, valamint az EZÜSTKANÁL csapatának – paprikás csirkéje nokedlivel.

Az ételek és italok zsűrizését követően került sor a Föld Napi vetélkedő eredményhirdetésére, amelyen gyerek kategóriáiban: Salamon Márk (I.), Lendvay Csenge és Lendvay Szabina (II.) és Tompos Ákos (III.). A felnőtteknél Salamonné Szabó Szilvia (I.), Boros Dániel (II.) és dr. Bánhidi Péter (III.) helyezést ért el. GRATULÁLUNK!

A Nagymező Bajnoknője és Bajnoka versenyben, sodrófahajításban I. Nagy Ágnes – 12,9 m, II. Nagy Róbertné Alexandra – 12,7 m, III. Németh Ágnes – 12,2 m-rel lettek a győztesek. A női JUNIOR kategóriájú versenyszámban: I. Bujtor Alexandra – 11,2 m, II. Pauza Adrienn – 9,5 m, III. Németh Lara Zoé – 9,2 m.

A kődobásban férfiaknál JUNIOR kategóriában idén is (I.) Dévényi Nagy Gergely (4,3 m), (II.) Denis Krivotsiuk (3,2 m) és (III.) Ángyán Szilveszter (2,75 m) szerepeltek sikeresen. Felnőtt malomkő vetők mezőnye: (I.) Pauza János - 6,7 m, (II.) Pék Flórián – 5,8 m, (III.) Vértesaljai László és Séger Miklós megosztva – 5,4 m. GRATULÁLUNK!

A nap folyamán a kicsiket és nagyokat a mászó fal és trambulin mellett, ugráló vár és a Varázshangok az Egészségért Egyesület lelkes aktivistái mozgatták meg és kápráztatták el játékaikkal.

A lovas programokat idén is a Gyenesdiási Lovassport Egyesült elnöke Vitéz Viktória fogta össze, aki ügyes tanítványai révén igazán szép és értékes bemutatót mutathatott be a nagyközönségnek. A felvezető narrációt Varga Zoltán, egyesületi tag, a Helikon Hintómúzeum szakmai vezetője biztosította. A szépen szerepelt tanítványok: Vitéz Enikő, Horváth Boglárka, Sós Zsóka, Gyutai Júlia, Kozub Kira, Bódai Hanna, Gyutai Borbála és Gönye Sára voltak. Gratulálunk, csak így tovább!

A népzenei és néptáncos program sajnos kicsit megcsúszott és később következett, de annál inkább várta már mindenki. A RE FOLK együttes színvonalas táncházzal zárta a koraestét, itt a vidám, jó hangulatot Tarjányi Sándor néptánc oktató moderálta. A táncos - zenei est hangulatát, már a fellobbanó tábortűz fényében és melegében, a tűz körül élvezhették a maradó közönség tagjai.

Egész napot átfogó, igazán vonzó és népszerű bemutatókat láthattunk még a NABE jóvoltából. KÖSZÖNET ÉRTE!

Külön köszönet a hangosításért (Silver Band zenekar), hiszen a kiváló idő és az egyre népesebb számban érkező nagyközönség örömére, végig zökkenőmentesen zajlottak a programok.

A „Forrásvizes” igen keményen helyt álló palacsintasütő (Kőhalmi Zoltán, Vandlik Jánosné Gyöngyi, Makk Gábor, Szabó Natália, Horváth Tamás, Herczeg Erzsébet, Szűcsé Zsuzsa és testvére), sörcsapoló (Tompos Árpád, Nánássy Árpád) és borkínáló (Gécseg Katalin, Salamnné Szabó Szilvia) csapat mellett. Köszönjük a tikett árus fiatalok és Károly Veronika, Kenesei Zsuzsika, Szalai Nikolett, Lendvainé Szabina, Németh Ágnes és Samu Zoltán segítségét, valamint Keresztes József és főzőcsapata (Keresztesné Erzsi, Krasznai Tamás és felesége, Volnerné Évi, Buckás), gondos odafigyelését a programjaink biztosításához. A teherautót és a gulyáságyút, pedig Czafit Zoltán úrnak.

A Forrásvíz Természetbarát Egyesület köszönetet mond, mindannak a kedves vendégseregnek, támogatónak, résztvevő fellépőnek, valamint a helyszínen megjelent kézműveseknek, akik e napon fent voltak és támogatták a természetvédelem és természetbarát elképzelések nemes ügyét.

Köszönet támogatóinknak: Bakonyerdő Zrt, Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata és Étkezde, Polgármesteri Hivatal dolgozói, József Attila Művelődési Ház és Könyvtár, DFT Hungária Zrt, BfNPI, Keresztes József és főzőcsapata, Rádi László pincészete, Rózsahegyi Műszaki Áruház, Gyalog üzletház, Ordosz - Tárkány Bt. Komáromy Pékség, Polgárőrség, Silver Band Együttes, www.falmaszas.com, Gyutai Barna, Finta Maya, Asbóth Sándor Gyenesdiási Huszárbandérium, János Lovarda. Gyenes Néptáncegyüttes, Piroska Csárda, Szita Pack Kft, Zöldház Panzió, Varázshangok az Egészségért Egyesület, Turisztikai Egyesület, Édeske cukrászda, Oázis Kertcentrum, Szőnyegország. J&A Kerámiaház, Németh Kertészet Gyenesdiás, Varsás Bt., Motyó Diszkont, CBA-Zöld Hangya Bt., Gergye Miklós, Ikervirág, Szűrő kis- és nagyker, Mozaik Áruház, Szabó és Szabó Autóker, Z+D Kft, Szalai Szikvíz, Diás Kertcentrum, Mészáros szerelvényáruház, helyi lovardák végül, de nem utolsó sorban a vidám nap során az egyesületünk segítőinek, valamint tagságának és családjaiknak, barátaiknak.

Programjainkra visszavárunk mindenkit jövőre is! A Keszthelyi-hegység turistautjainak rendbetételéhez, pedig minden segítő kezet szeretettel elfogadunk!

Vezetőség