Forrásvíz Természetbarát Egyesület 2016. évi hírei - meghívók archívumával

2016. március 19-én (szombaton) kerül egyesületünk által ismét megrendezésre az idei "LEPKE" teljesítménytúra a Keszthelyi-hegység területén, 15, 25 és 40 km-es távokon. Indulás: Vonyarcvashegy, vasútállomás. 7 órától folyamatos indítással! Mint eddig minden évben bízunk benne, hogy szép tavaszi időjárási viszonyok között szerveződik a túraverseny. (Részletek: www.forrasviz.eu)

2016. március 20-án, koradélután térségi Víz Napi programra kerül sor a NABE szervezésében. A jeles világnapon a Balaton megkoszorúzására is sor kerül a Diási Játékstrandon.

A Forrásvíz Természetbarát Egyesület tagjainak nevében ezúton szeretnénk megköszönni a 2016. április 16-17-én megrendezésre került tizennyolcadik „Rügyfakadás-Tavaszünnep” kulturális és környezetvédelmi szabadtéri rendezvény lebonyolításában segítők fáradozását, támogatását és a szervezésben való aktív szerepvállalását.

Nagy örömmel vettük, hogy ismét sikerült megmozgatni a környék iskoláit, családokat, baráti köröket, talán idén a mondhatjuk a hosszú hétvégén. Hiszen volt a gyerekeknek pénteken „Erdőben az iskola” – suliprogram, valamint szombat-vasárnap túraprogram kicsiknek és nagyoknak egyaránt, egyesületi és MTSZ-es szervezésben. A hétvégi jó időben ismét kikapcsolódhattak gyerekeink és a családok.
A Jóisten kegyes volt és igazi tavaszköszöntő hangulatban adta, hogy megszerveződjön a két nap folyamán a gasztro-kultúrális, sport, természet- és környezetvédelemi ismereteket népszerűsítő szabadtéri programterv.
Az idei program bevételét az egyesület már meghirdetésekor „A János-forrás újbóli rendbetételére” szánta.

A „Rügyfakadás” programok szombat délelőtt a III. Szegedi Honvéd zászlóalj és az Asbóth Sándor Gyenesdiási Huszárbandérium felvonulásával kezdődtek, melyet szokás szerint Csepel teherautón a keszthelyi Bommbatucada ütős együttes kísért. Az „ágyúdörgetést” és rövid fegyverbemutatót követően a vidám vonuló csapatot a Kőhalmi és Pék családok vendégelték meg útközben. Aztán a kis honvédekből és elszánt huszárokból álló megmaradt menet több megállóval húzhatta az ágyút és az ágyún ülő tüzéreket, nem kis meglepetést és örömet kiváltva a nézelődő kedves gyenesdiásiakból.
A Nagymezőre érkező kitartó érdeklődők idén is láthattak honvéd és huszár avatást, melyre ünnepélyes keretek között került sor, miközben serényen estebédet főzött a huszárkonyha kedves csapata.
Az idei jó időben több érdeklődővel, botanikai sétára is sor került, melyet Samu Zoltán növényorvos szakvezető kísért, valamint Páli Barna jóvoltából lovagolhattak is a kirándulóközponthoz látogatók.

A vasárnapi napon a főzőversenyre 13+1 igen komolyan felkészült csapat jelentkezett. Nagy örömünkre szolgált, hogy idén már komoly helyi civil szervezetek és a környező települések baráti főzőcsapatai is megjelentek. Több településről is ellátogattak a rendezvényre, és ígéretet kaptunk a jövő évi szereplésre.
Az ünnepélyes megnyitón, amelyen a polgármester úr is köszöntötte a jelenlevőket, elhangzott a 18 esztendő eredményeit felvonultató közösségépítő szellemiség, amely töretlenül kíséri végig egyesületünk munkáját.

A János-forrás első felújítására való gyűjtés épen 18 évvel ezelőtt történt, és idén azért is időszerű, mert megindult a forrás vize, ismét folyik a gyógyító tiszta víz a forráskútnál. A tavalyi évre való gyűjtés is sikeresen zárult, hiszen megújultak a Keszthelyi-hegység turistaútjai és jelzésfestései.

Késő délelőtt a gyerekek nagy örömére megjelent a Keszthelyi Katasztrófavédelem egyik létrás tűzoltó autója, melynek létrájáról a gyerekek megcsodálhatták madártávlatból a Nagymezőt és a környék szép erdeit. A kis gyenesi honvédek bemutató műsorát, amely a már „hazajáró” szegediek vezényletében zajlott, megcsodálhatta GAAL osztrák testvértelepülésünk küldöttsége is.
A Zámbó Tibor, mesterszakács vezette zsűri, miközben elkezdte munkáját, kiosztásra kerültek a Föld Napi vetélkedő kérdései, felnőtt és gyerek kategóriában. A leginkább szabadtűzön főtt finom étkek illata, betöltötte a Nagymező virágillatú levegőjét.
A „Régi korok konyhája” főzőhelyen a KÓ-MA TEAM tavaly győztes csapatának (Kóbor Attila, Mayer Gábor) finom főztje – Mustáros tárkonyos marharagu, tejföllel és galuskával – készült, mindannyiunk örömére, hiszen nagyon finom lett, akárcsak az egyesületünk (Kőhalmi Zoltán vezette palacsintasütő csapata) készítette finomságok és természetesen Keresztes József és főzőcsapata által készült babgulyás is.
A szakmai és civil zsűri (Horváth Sebestyénné és Németh Ágnes) a finomabbnál finomabb ételek közül a Sebestyén Károly vezette Fehérvári Betyárok – Csirkeragu leves kapros túrógombóccal /borban áztatott erdei gombával/ - nevű főztjét ítélte a legjobbnak és a legízesebbnek, így ők vitték el idén is az ezüst vándorserleget.
De igazán finom ételek készültek a nap során, hiszen pillanatokon belül elfogyott a GYENESDIÁSI DALÁRDA – Csülkös bablevese /Pékné módra/, a BUCKÁS KFT – Csontos pacal pörköltje, a REZI VÁRBARÁTOK – Kakaspörköltje nokedlivel, a GYENESDIÁSI „MULTIKULI” CSAPATA – Borsikafüves erdélyi töltött káposztája, a SZEGEDI HONVÉDEK – Baboskáposztája, a 379. SZÁMÚ FELTÁMADÁS CSERKÉSZCSAPAT – Tradicionális Cserkészlebbencse, a BOKOR TEAM – Festetics György kedvenc csülkös pacal pörköltje, a MAGYAR VÁNDOR KLUB – Olaszos Magyar Vándor étele knédlivel és Libazúzás csülök pörköltje, a GYENESDIÁSI FÜRDŐEGYESÜLET - Vargányás csülkös pacalja, a TERE-FERE KULTURÁLIS EGYESÜLET – Vörösboros Tere-fere raguja, valamint az ÁSZOK csapatának csülkös babos káposztája.

Az ételek és italok zsűrizését követően került sor a Föld Napi vetélkedő eredményhirdetésére, amelyen gyerek kategóriáiban: Varga Gábor (I.), Pál Bendegúz (II.) és Molnár Emma Adél (III.). A felnőtteknél Tere-fere (I.), Magyar-Német csoport (II.) és Kapitány Éva (III.) helyezést ért el. GRATULÁLUNK!
A Nagymező Bajnoknője és Bajnoka versenyben, sodrófahajításban (I.) Izer Bernadett (15,6 m), (II.) Krasznai Tamásné (14,0 m), (III.) Bán Melinda 13,7 m) lettek a győztesek. (Itt idén először rendeztünk JUNIOR kategóriájú versenyszámot is: (I.) Sebestyén Flóra (17,0 m), (II.) Monterio Giovana (10,5 m), (III.) Dabranaki Rebeka (9,7 m).)
A malomkődobásban férfiaknál JUNIOR kategóriában idén is (I.) Papp Levente (4,95 m), (II.) Krasznai Marcell (4,2 m ), valamint (III.) Bujtor Krisztián (3,4 m) szerepeltek sikeresen. Felnőtt kődobók mezőnye: (I.) Pék Flórián Kristóf (6,00 m), (II.) Fi Attila (5,9 m), (III.) Bokor Norbert (5,6 m). GRATULÁLUNK!

Ezt követően következett a kulturális blokk meglepetése az Ír Regatta, avagy a Szelíd Csavargók Együttes koncertje, valamint kedves Gyenes Néptáncegyüttes kicsi és ifi csapata. A Gyenesdiási Dalárda az idei évben a főzőhelyén szerepelt dalaival szép és megindító nótáival.
A lovas programokat idén is Varga Zoli tagtársunk fogta össze, melyben az avarok és huszárok lovas kultúrájának bemutatása után Vitéz Viktória és csapata igazán szép bemutatóját láthatta a nagyközönség.
A nap folyamán a kicsiket és nagyokat a mászófal és trambulin mellett, a Varázshangok az Egészségért Egyesület lelkes aktivistái mozgatták meg és kápráztatták el játékaikkal. Sajnos csak késő délután kerülhetett sor a Brumi Bandi Band gyerekműsorára, azonban nagyon sokan szurkolva kedvenc együttesüknek kitartottak a koncert alatt. A Silver Band táncos - zenei esti hangulatát, már a fellobbanó tábortűz fényében élvezhették a maradó közönség tagjai.
Egész napot átfogó, igazán vonzó és népszerű bemutatókat láthattunk a Cserkészek, a Természet Háza és Csider völgyi Lövészklub jóvoltából. KÖSZÖNET ÉRTE!
Külön köszönet a hangosításért (József A. Klubkönyvtár, Silver Band), hiszen a kiváló idő és az egyre népesebb számban érkező nagyközönség örömére, végig zökkenőmentesen zajlottak a programok. A „Forrásvizes” igen keményen helyt álló palacsintasütő, sörcsapoló (Sümegi Gábor, Nánássy Árpád) és borkínáló (Gécseg Katalin, Tompos Árpád) csapat mellett, köszönjük a tikett árus fiatalok segítségét, valamint Keresztes József és főzőcsapata odafigyelését a programjaink biztosításához. A teherautót és a gulyáságyút pedig Czafit Zoltán úrnak.
A Forrásvíz Természetbarát Egyesület köszönetet mond, mindannak a kedves vendégseregnek, támogatónak, résztvevő fellépőnek, valamint a helyszínen megjelent kézműveseknek, akik e napon fent voltak és támogatták a természetvédelem és természetbarát elképzelések nemes ügyét.

Köszönet támogatóinknak: Keszthelyi Erdészet, Gyenesdiás Önkormányzata és Étkezde, Polgármesteri Hivatal dolgozói, Klubkönyvtár, Gyenesdiási Ált. Iskola, Gyd. Környvéd. Bizottság, BfNPI, Természet Háza, Keresztes József és főzőcsapata, Rózsahegyi Műszaki Áruház, Ordosz - Tárkány Bt, Rádi László pincészete, Karám büfé, Komáromy Pékség, Polgárőrség, Silver Band Együttes, www.falmaszas.com, Zámbó Tibor, Németh Ágnes, Asbóth Sándor Gyenesdiási Huszárbandérium, János Lovarda, Gyenes Néptáncegyüttes, Varázshangok az Egészségért Egyesület, Oázis Kertcentrum, Szőnyegország, J&A Kerámiaház, Nádas csárda, Anita étterem, Piroska csárda, Tere-fere Kulturális Egysesület (Bp, V. ker.), Varsás Bt., Keszthelyi Katasztrófavédelem, Motyó Diszkont, CBA-Zöld Hangya Bt., Kandikó Imre, Gergye Miklós, Poli-papír, Ikervirág, Mészáros Szerelvény szaküzlet, Szűrő kis- és nagyker, Mozaik Áruház, Szabó és Szabó Autóker, Szűcs Szőrmés, Z+D Kft, Szalai Szikvíz, Diás Kertcentrum, keszthelyi Cserkeszek, Keczeli Zoltán, helyi lovardák végül de nem utolsó sorban a vidám nap során az egyesületünk segítőinek, valamint tagságának és családjaiknak, barátaiknak.

2016. május 13-án (péntek) délután 14 órakor egyesületi program lesz – forrástakarítás és rendbetétel a gyenesdiási Szent János-forrásnál. Ezen alkalommal a forráskútfő és környezete kerülne teljesen rendbetételre.
A munkák az idei Rügyfakadás Tavaszünnep mottójával egybehangzóan, valamint a már többször felemlített várakozás és kérés után venni kezdetét nagy közösségi összefogással.
Aki segíteni szeretne a munkák során, szeretettel várjuk! Szerszám szükséges (ásó, lapát, vödör, gereblye, stb.).
Későbbiekben, Vonyarcvashegyen a Fűz-kútnál is elkezdődnek az újbóli területrendezési és tábla-helyreállítási munkák.
Nyáron pedig sort kerítenénk a lesenceistvándi Máté-kút és környezete rendezésére is. Itt helyiek már elkezdték a takarítást, segítsünk nekik!
Egyesületünk szeretné megköszönni mindazoknak, akik szerepet vállaltak és tevőlegesen részt vettek a Szent János-forrás takarításában környezetének rendezésében. Az elmúlt hónapban meghirdetetteknek megfelelően három alkalommal került sor munkálatokra a hely- és kultúrtörténeti forrásház környezetében. Megtörtént a forráskút és a forráskifolyó rendezése, valamint virágosítottunk is, valamint emléktáblák és új információs tábla kihelyezésére is sor került.
Köszönjük Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata Környezetvédelmi Bizottságának és polgármester úr pozitív hozzáállását, valamint az egyesület tagságának, mind a Rügyfakadás során nyújtott segítségét, mind pedig most a munkálatoknál tanúsított támogatását. Köszönjük Nagy Péter, Sebestyén Károly, Horváth Sebestyénné, Herczeg Erzsébet, Sörös József, Balogh László, Porkoláb János, „Pogácsás” Nagy Péter, Gál Emese, Gál Marcell, Vértesaljai László, valamint a DRV-től Gorján Ferenc segítségét.
Teljék mindenkinek öröme a megújult János-forrás vizében és környezetében!

2016. szeptember 12-16. között a Nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Iskola, 10. osztályos gimnazistái (20 fő és 2 fő tanári kíséret) jöttek gyakorlatra egyesületünkhöz, Korbély Barnabás, a nemzeti park osztályvezetője támogatásával. A gyakorlati hét során turistaútvonalak kitisztítására, 17 km-en útvonalfestésekre, valamint terepgyakorlatokra került sor. Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata biztosította a szálásukat a hét során. Éppen ezért a településen még parlagfüves területfeltárásra, növényültetésre, gallyazásra, és a Darnay pincénél értékőrző festésre és rendrakásra is sor került, védve az értékes helytörténeti gyűjteményt.
Köszönjük nektek srácok!!!

2016. október végén kerül sor tervek szerint az osztrák (Gaal) természetbarát egyesület látogatására, egyéni szervezésben. A részletes program: később!

2016. november 12-én (szombaton) kerül sor az évértékelő „Márton napi Zöld Esti” programokra (táncházzal), a Kárpáti János Általános és Művészeti Iskolában, melyre szeretettel várunk mindenkit.

A részletes program:

17.45. Vendégek fogadása
18.00. Gyerekek lampionos bevonulása, kis műsorral
18.15. Köszöntő, civil szervezeti értékelés, az ünnepi est megnyitása
18.30. Márton Napi meglepetés műsor
18.45. Az újbor kóstolása, libasültek bemutatása, megáldása (Tombola)

A kötetlen beszélgetések és kóstolók után idén is a HARANGLÁB tánczenei együttes gondoskodik a jó hangulatról, majd „Táncház a javából” - program zárja az estet. Közös éneklés is lesz a helyi kultúrcsoportok vezényletével!

Süteményt és italt a hagyományoknak megfelelően minden kedves resztvevőtől szívesen fogadunk. A libasültek elkészítéséhez vállalkozó kedvű hölgyeket és urakat, közösségeket és családokat várunk!

Vezetőség