Forrásvíz Természetbarát Egyesület hírei – 2018. nyárelő

A 20 éves jubileumát ünneplő térségi Forrásvíz Természetbarát Egyesület tagjainak nevében ezúton szeretnénk megköszönni a 2018. április 21-22-én megrendezésre került huszadik „Rügyfakadás-Tavaszünnep” kulturális és környezetvédelmi szabadtéri rendezvény lebonyolításában segítők fáradozását, támogatását és a szervezésben való aktív szerepvállalását.

Az idei esztendőben igazán nagy öröm volt a helyi intézmények, aktív erdei programokba szólítása. Hiszen „erdőben ünnepelt” iskola, óvoda és civil közösségek egyaránt. A jó időben igazán nagy öröm volt, hogy megmozdultak a családokat, a baráti körök, valamint a térségi és megyei természetjáró szervezetek az ünnep tiszteletére. A „nyárias”, április közepi rövid hétvége időjárása, ugyanis igazán kedvezett a szabadtéri programoknak.

A jubileumi program-napok így tavaszköszöntő hangulatban szerveződtek a természet- és környezetvédelemi ismereteket népszerűsítő Föld Napi szabadtéri rendezvények körül. Az idei gyűjtés bevételét is már megkezdett projekt, a „Balatongyöröki Pele apó tanösvény rendbetételére” szántuk.

A Rügyfakadás-tavaszünnep programokat a pénteki, iskola szervezte „Erdőben sz iskola program” is szépen megalapozta. Szombat délelőtt - miközben az ovisok ismerkedtek rövid séta túra keretében Szentes Szilárd geotúra vezető erdőleckéivel -  a III. Szegedi Honvéd zászlóalj és az Asbóth Sándor Gyenesdiási Huszárbandérium hangulatos felvonulásával kezdődött a tavaszi honvéd felvonulás a település fő utcáin végig több megállóval a Nagymezőig. A 48-as forradalom 170 éves visszatekintése, a fegyverzeti bemutató iskolaudvari megtartása csak fokozta a gyerekek tavaszi hangulatébresztését.

A Csepel teherautón a keszthelyi BOOMBAtucada ütős együttes kísért, beharangozva a „rügyfakadás” ünnepét. A felvonuló csapatot a Kőhalmi és Pék családok és barátaik vendégelték meg útközben; aztán a kis – jórészt gyenesdiási – kishonvédekből és elszánt huszárokból álló megmaradt menet rövid megállókkal, de felküzdötte az ágyút a Lőtéri úton, nem kis meglepetést és örömet kiváltva a nézelődő kedves gyenesdiásiakból. A Nagymezőre érkező kitartó érdeklődők idén is láthattak huszárkonyhát, és vidáman éneklő menetet.

Az idei jó időben szerényebb érdeklődéssel Szentes Szilárd révén botanikai és geológiai sétára került sor délután.

A vasárnapi napon a főzőversenyre rekord számú 24+2 komolyan felkészült, és portájukat autentikusan kialakító csapat jelentkezett. Jöttek a jubileumot ünneplő természetjárók, vándorok, utcaközösségek és ifjú titánok egyaránt.

Az ünnepélyes megnyitón, elnök asszony köszöntője után, a Gál Lajos /polgármester/, Berdán László /a Zala Megyei Természetbarát Szövetség egykori elnöke; a 30 éves Lepke túra alapítója/, id. Kalapos István /a Meteor Természetbarát Szervezetek Országos Szövetsége, Keszthelyi Szervezetének egykori elnöke/; valamint Csányi Zoltán /az 5 éves Magyar Vándor Klub elnöke/ és Vass László /a szintén 20 éves Szegedi III. Honvédzászlóalj hagyományőrző Egyesület elnöke/ mondták el ünnepi gondolataikat az együttműködésről. A színpadra felálltak a jelen lévő, alapító „forrásvizesek” is és együtt köszöntötték őket a megjelentek. Egy nagyon szép, emblémával ellátott jubileumi tortán égett a 20 évet szimbolizáló gyertyaláng, melyet a megjelentek közösen fújtak el.

Elhangzott, hogy a 20 esztendő alatt megismert természetbarát, planétás és természetvédelmi tevékenység a Keszthelyi-hegységben és Kelet-zalai együttműködésként is kimagasló siker, melyre nagy szükség van. A balatongyöröki felvállalás, pedig nem példa nélküli az egyesület részéről, hiszen 3 éven keresztül a térségi mandulafásításban is támogatták a gyenesi civilek a szomszédokat.

Késő délelőtt a gyerekek nagy örömére megjelent a Keszthelyi Katasztrófavédelem egyik fecskendős tűzoltó autója, melybe a gyerekek betekintést nyerhettek.

A honvédek bemutató műsorát minden évben sokan megcsodálják. Az elkészült finom ételek zsűrizésével egyidőben került sor a népszerű Brumi Bandi Band gyerekműsorára a családok nagy örömére és a Gyenesdiási Dalárda az idei évben is a főzőhelyéhez várta az énekelni és nótázni vágyó vendégeket.

A Gyutai Barna, étterem-igazgató és Plótár István, mesterszakács vezette zsűri, miközben elkezdte munkáját, kiosztásra kerültek a Föld Napi vetélkedő kérdései, felnőtt és gyerek kategóriában. A leginkább szabadtűzön főtt finom étkek illata, betöltötte a Nagymező kőrisvirág illattal és madárfüttyel teli levegőjét.

A főzőhelyek interjúi közben került bemutatásra a RÉGI KOROK KONYHÁJA – című színes kötet. A könyvbemutató időzítése a 20 éves jubileum tiszteletére került a helyszínre, hirdetve a közösségi főzés, a régi és egészséges alapanyagokból készült ételek receptjeit. A hitvallást, mely szerint a magyar kultúra szerves része volt mindig az ételkészítés, és az e köré gyűlt család és kisközösség, a közös étkezés és hagyományápolás. Az Ivanics Lajos és felesége által összeállított kötetben, a nagymezei „régi korok konyhája győztes ételei”, 20 év ételkülönlegességei, zalai és balatoni ételei kaptak helyet.

A „Régi korok konyhája” főzőhelyen az AGROLOG HUNGÁRIA Kft csapata - Borókás savanyú káposzta főztje készült, mindannyiunk örömére, hiszen nagyon finom lett, akárcsak az egyesületünk (Kőhalmi Zoltán vezette palacsintasütő csapata) készítette finomságok és természetesen Keresztes József és főzőcsapata által készült NÓTÁZÓ BÖLLÉREK – Jubileumi babgulyása.

A szakmai és civil zsűri (polgármester, Németh Ágnes) a finomabbnál finomabb ételek közül a /Vidovics Norbert vezette/ – RETRÓGEREK csapataI. Marhalábszár pöri – kis csavarral keménytarhonyával - nevű főztjét ítélte a legjobbnak és a legízesebbnek, így ők vitték el idén az ezüst vándorserleget. Nagyon szorosan az első helyezett után a MAGYAR VÁNDOR KLUB – Kerekrépa „magyar vándor” módra készült étele aratott nagy sikert, amivel a különdíjat, egy Bangó Edina cukrász által felajánlott nagyon szépen díszített epertortát kaptak érdemeltek ki.

De igazán finom ételek készültek a nap során, hiszen pillanatokon belül elfogyott a 24 csapat által kínált sok-sok ételkülönlegesség. Jöttek főzők Zala megye több pontjáról, de Budapestről, Győrből, sőt az Alföldről is. Igazán ízletesre sikerült a BOKOR TEAM - Zúzapörkölt csirke szárnnyal étele, a GYENESDIÁSI FÜRDŐEGYESÜLET – Gyenesdiási gezemice, BUDAPEST – TERE-FERE Egyesület – Pletyka pörkölt „tere-fere” módra, GYENESI GYÜTTMENTEK – Körömpörkölt, farokkal, csülökkel étele, a GYNE KEMÉNYMAG – Elveszett a marha-nevű igazán ízletesen elkészített egytálétele. Finom volt az ALV Kft – Marhavadasa petrezselymes-füstöltsajtos zsemlegombóccal,  a BUCKÁS Kft – Alföldi töltött káposztája, a GYENESDIÁSI LOVAS HAGYOMÁNYŐRZŐK – Billegéri részeges csülök egytálétele, a LEPKE Teljesítménytúrázók csapatának – Lepke gulyása„30”, a HÉTSZÍNVIRÁG – Totyogós pöri alá „hétszín-virág” étele, a RÉZANGYALOK – XX. Oldal-as fokhagymás cicegével étke, nagyon szépen kialakított sparhelt főzőhellyel és terítékkel, a FEHÉRVÁRI BETYÁROK – Vadragu levese erdei gombával, gnocchival, THOMAS ÉS JÓZSEF – Pincepörköltje, a FOKI ÍZMESTEREK – Pacalpörköltje csülökkel, a SÉF PALÁNTÁK – Gyenesi erdész bab nevű étele, valamint a GAP garázsgulyások és GAP BOGRÁCSOS SZAKOSZTÁLYA – Garázsgulyása és Garázspörköltje, a FLÓ-VITI – Csilis-babja, a NÓTÁZÓ BÖLLÉREK – Jubileumi babgulyása, a 379-es FELTÁMADÁS CSERKÉSZCSAPAT – Szellentős cserkészgulyása, a BALATON CSOPORT – Lajkás pulyka étke, valamint az ÁSZOK cspatának kíváló Székelykáposztája.

Az ételek és italok zsűrizését követően került sor a Föld Napi vetélkedő eredményhirdetésére, amelyen gyerek kategóriáiban: Wórum Hunor (I.), Kőhalmi gyerekek (II.) és Tompos Ákos (III.). A felnőtteknél Vértesaljai Ágoston (I.), Szily Balázs (II.) és Tamássy Teréz (III.) helyezést ért el. GRATULÁLUNK!

A Nagymező Bajnoknője és Bajnoka versenyben, sodrófahajításban (I.) Nagyné Alexandra (14,6 m), (II.) Németh Ágnes (13,8 m), (III.) Budai Zsófia (13,7 m) lettek a győztesek. A női JUNIOR kategóriájú versenyszámban: (I.) Bujtor Alexandra (11,4 m), (II.) Karóth Rebecka (10,9 m), (III.) Pauza Adrienn (9,5 m).

A kődobásban férfiaknál JUNIOR kategóriában idén is (I.) Dévényi Nagy Gergely (3,9 m), (II.) Ángyán Szilveszter (2,3 m ), valamint (III.) Goldschmied Beni (1,85 m) szerepeltek sikeresen. Felnőtt malomkő vetők mezőnye: (I.) Stefanics Dániel (5,95 m), (II.) Kálmán Roland (5,9 m), (III.) Séger Miklós (5,5 m). GRATULÁLUNK!

(E programszám alatt a JÓISTEN kegyelme a szervezőkkel volt, hiszen egy nagy ijedelem utáni gyors intézkedés révén a program és a hangulat visszazökkent a megszokott kerékvágányba. Tanulság: az egymásra való odafigyelés és felelősségvállalás napjaink is ugyanolyan nagy erény, mint volt mindig!)

A nap folyamán a kicsiket és nagyokat a mászófal és trambulin mellett, a Varázshangok az Egészségért Egyesület lelkes aktivistái mozgatták meg és kápráztatták el játékaikkal.

A lovas programokat idén a Gyenesdiási Lovassport Egyesült elnöke Vitéz Viktória fogta össze, aki ügyes tanítványai révén igazán szép és értékes bemutatót mutathatott be a nagyközönségnek. A szépen szerepelt tanítványok: Vitéz Enikő, Burán Kamilla, Gyutai Júlia, Kozub Kira, Bódai Hanna, Gönye Sára, Gyutai Borbála és Dudás Emese voltak. Gratulálunk, csak így tovább!

Ezt követően vette kezdetét a népzenei és néptáncos program a rögtönzött táncházzal. A vidám, jó hangulatot Tarjányi Sándor néptánc oktató moderálta. A táncos - zenei est hangulatát, már a fellobbanó tábortűz fényében, a tűz körül élvezhették a maradó közönség tagjai.

Egész napot átfogó, igazán vonzó és népszerű bemutatókat láthattunk a NABE vándorkiállításai révén, valamint a Cserkészek és Csider völgyi Lövészklub jóvoltából. KÖSZÖNET ÉRTE!

Külön köszönet a hangosításért (Silver Band zenekar), hiszen a kiváló idő és az egyre népesebb számban érkező nagyközönség örömére, végig zökkenőmentesen zajlottak a programok.

A „Forrásvizes” igen keményen helyt álló palacsintasütő (Kőhalminé Márti és testvére Zita, Kőhalmi Zoltán, Szabó Natália, Horváth Tamás, Herczeg Erzsébet, Szűcsé Zsuzsa és testvére), sörcsapoló (Divinyi Dániel, Nánássy Árpád) és borkínáló (Gécseg Katalin, Salamnné Szabó Szilvia) csapat mellett. Köszönjük a tikett árus fiatalok és Károly Veronika, Németh Ágnes segítségét, valamint Keresztes József és főzőcsapata (Keresztesné Erzsi, Krasznai Tamás és felesége, Volnerné Évi, Buckás), gondos odafigyelését a programjaink biztosításához. A teherautót és a gulyáságyút, pedig Czafit Zoltán úrnak.

A Forrásvíz Természetbarát Egyesület köszönetet mond, mindannak a kedves vendégseregnek, támogatónak, résztvevő fellépőnek, valamint a helyszínen megjelent kézműveseknek, akik e napon fent voltak és támogatták a természetvédelem és természetbarát elképzelések nemes ügyét.

Köszönet támogatóinknak: Keszthelyi Erdészet, Gyenesdiás Önkormányzata és Étkezde, Polgármesteri Hivatal dolgozói, Klubkönyvtár, Gyenesdiási Ált. Iskola, Gyd. Környvéd. Bizottság, BfNPI, Tűzoltóság, Természet Háza, Keresztes József és főzőcsapata, Mozaik Áruház, Gyalog üzletház, Ordosz - Tárkány Bt, Rádi László pincészete. Komáromy Pékség, Rezi Várbarátok Köre, NABE, helyi Polgárőrség, Silver Band /hangosítás/, www.falmaszas.com, Gyutai Barna, Plótár István, Finta Maya, Asbóth Sándor Gyenesdiási Huszárbandérium, János Lovarda. Gyenes Néptáncegyüttes, Piroska Csárda, Befag Erdész-lövészklub, Varázshangok az Egészségért Egyesület, Turisztikai Egyesület, Oázis Kertcentrum, Szőnyegország. J&A Kerámiaház, Németh Kertészet Gyenesdiás, Varsás Bt., Motyó Diszkont, CBA-Zöld Hangya Bt., Szent Ilona Gyógyszertár, Ikervirág, Édeske Cukrászda, Echt-e Szűrőcentrum, Németh Krisztián /fagyi/, Mozaik Áruház, Szabó és Szabó Autóker, Z+D Kft, Szalai Szikvíz, Szerelvény szaküzlet, Nánási Gábor gravírozó. A keszthelyi Cserkészek, helyi lovardák végül de nem utolsó sorban a vidám nap során az egyesületünk segítőinek, valamint tagságának és családjaiknak, barátaiknak.

Visszavárunk mindenkit jövőre is! A Pele apó tanösvény rendbetételénél, pedig minden segítő kezet és ötletet tisztelettel fogadunk!

Nagyon tartalmas természetbarát kirándulásokat, programokat kívánunk mindenkinek a nyárra.

Pele apó tanösvény rendbetétele: 2018. június – szeptember!

Vezetőség