Forrásvíz Természetbarát Egyesület hírei - Márton nap – 2018.

Az idén 20 éves egyesületünk 2018. november 10-én nagy örömmel szervezte meg a hagyományos Márton napi Zöld Estjét. Az iskola aulájában megrendezésre kerülő programok az iskolás gyerekek lampionos bevonulásával kezdődtek, majd az óvodások kedves kis műsorával folytatódtak. Nagyon köszönjük a szereplő gyerekek és felkészítőik kedvességét.

Az egyesület ebben a hónapban töltötte be a kerek jubileumot. A Márton napi program, pedig immáron 15. alkalommal került megrendezésre.

Elnök asszony a köszöntőjében elmondta, hogy a tagság kitartó együttműködése, a családok kiállása nélkül nehezen tudott volna sikereket és eredményeket elérni. Megemlékezett azokról a tagokról is, akik elhunytak, de fáradozásukkal, kedves pillanataikkal és szép emlékeikkel örökre a csapat részei maradnak.

Elhangzott, hogy az ősz végi szőlőakció és téli madárkarácsony program is közel egyidős a civil közösséggel; akárcsak a zöld napi megemlékezések, mint a Víz vagy a Föld Napja. Idén ötödik alkalommal rendezte meg az egyesület a 30. „LEPKE” teljesítménytúrát a Keszthelyi-hegység területén, 15, 25 és 40 kilométeres távokkal.

A késő-tavaszi programok időszaka: a XX. Rügyfakadás Tavaszünnep kétnapos rendezvény megszervezésével, a „Természetesen Gyenesdiás” iskolai és óvodai rendezvényen való szerepvállalással, szemétszedéssel és sok kirándulással telt. Az idei program bevételét a tavalyi után az egyesület már meghirdetésekor a balatongyöröki „Pele Apó tanösvény felújítására” szánta.

Ezen a rendezvényen került bemutatásra a RÉGI KOROK KONYHÁJA – című színes kötet is. A könyvbemutató időzítése a 20 éves jubileum tiszteletére került a helyszínre, hirdetve a közösségi főzés, a régi és egészséges alapanyagokból készült ételek receptjeit. A hitvallást, mely szerint a magyar kultúra szerves része volt mindig az ételkészítés, és az e köré gyűlt család és kisközösség, a közös étkezés és hagyományápolás. Az Ivanics Lajos és felesége által összeállított kötetben, a nagymezei „régi korok konyhája győztes ételei”, 20 év ételkülönlegességei, zalai és balatoni ételei kaptak helyet.

Nyár végén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Coop-MDD programja keretében zajló civil találkozón is részt vettünk Kerkaszentkirályon. E találkozó alkalmából megismertük a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum jelenlegi területén és a majdani bővítési területen zajló fejlesztési és természetvédelmi terveket és elképzeléseket (DTP1-259-2.3). A nemzeti park munkatársai ismertették helyben a kulturális vagy természeti értékek védelmében érintett civil szereplőkkel a környék látnivalóit egy kerkai és murai evezéssel (Alsószemenyéig) és egy terepi eszmecserével egybekötve.

Az őszi programok sorában a VADLÁN ULTRA TRAIL programmal együtt szurkolhattunk.

Elnök asszony elmondta, hogy a következő években fontos lesz az oktatás és szemléletformálás felvállalása, a szemléltető tanösvények és információs táblák megújítása és újjáépítése a Keszthelyi-hegység több településén. Mindezeken túlmenően az idei évben elnyert EFOP pályázat révén a „diós települések” együttműködését műhelytalálkozókkal erősítettük, a dió népszerűsítésén túl, a hagyományőrzés és népi kultúra támogatása mentén.

A beszámoló végén, hogy Márton napra megérkeztek az „egy ház egy szőlő” akció rezisztens, szőlő-oltványai és decemberben újraindul a madárkarácsony akciót program is.

Elnök asszony már előre meghirdette az Óévbúcsúztató év végi vidám túrát a „Keszthelyi-havasokba”, december 30-ára, melyre sok szeretettel várnak mindenkit!

A vezetőség nevében kérte a jelenlevőket, hogy bátran csatlakozzon mindenki a jövőbeni programokhoz és több, a térségben működő civil szervezet nevében is tolmácsolta, hogy lehetőség van a fiatalok számára az érettségihez szükséges 50 órás a közérdekű munka elvégzésére.

Ezt követően Gál Lajos polgármester és Gyutai Barna bizottsági elnök, az Önkormányzat és a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság oklevelét és díját nyújtották át a „Legvirágosabb udvar és Legszebb konyhakert” kategóriákban. A 2018. évi győztes: Paulin Tiborné. GRATULÁLUNK neki példamutatásáért!)

Ezt követően az elmaradhatatlan újbort köszöntötte a Da Bibere Borrend örökös kancellárja, Páli Lajos, nyugalmazott megyei főkertész, és jó étvágyat kívántak a sütésben részt vállaló kedves háziasszonyok. Mindezek után Deák Ákos plébános úr megáldotta a gyülekezetet és boraikat. A pecsenyéket készítő és kínáló családok és háziasszonyok jóvoltából finomabbnál finomabb falatokban lehetett része a megjelent, közel 250 főnek. (Köszönjük a sütő családok, asszonyok segítő hozzáállását, így: Baloghné Juli, Tánczosné Marika, Porkolábné Márti, Komárominé Ili, Bognárné Piroska, Horváth Sebestyénné, Kőhalmi Zoltán, Herczeg Erzsébet, Keresztesné Erzsi, Halápi Anna és Gálné Németh Ildikó munkáját).

A Gyenesdiási Dalárdával és a helyi néptáncos fiatalokkal később igazán jó hangulatú és lendületes este kerekedett táncházzal, ahol a talpalávalót a zalaegerszegi Harangláb zenekar húzta.

A Forrásvíz Természetbarát Egyesület nevében köszönetet szeretnénk mondani a szervezésben részt vevőknek, a batyus étkek sütőinek, az újbort kínálóknak, valamint Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzatának, hogy segíttette és támogatta rendezvényünket, valamint köszönet az iskolavezetésnek is hiszen helyszínként rendelkezésre bocsátotta az Aulát.

Szeretnénk, ha ez az est a jövőben is mindenkinek arról szólna, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően kapcsolatokat teremtsen, megvitassa a hátrahagyott esztendő eredményeit, problémáit és lehetőséget adjon egy hatékonyabb együttműködésre a következő esztendőben.

Örülünk, hogy ez az alkalom is sokadszor tanúsítja, hogy civil szervezetünk közösségépítő, hagyományőrző munkája nem hiábavaló!

Tájékoztatjuk a tisztelt természetbarátokat, hogy az „Egy ház, egy szőlő” akció keretében egyesületünk székhelyén, rezisztens szőlőfajták már a jövő héttől kaphatók; december közepétől, illetve a fagyok beálltával pedig elkezdődik a „Markarácsony” akciónk is!

                                                                                                                  FTE Vezetősége