Gyalogtúra - Darnay-Dornyai Béla emléktúra útvonal Kilátó túra

Darnay-Dornyai Béla emléktúra útvonal Kilátó túra (D jelzés)

Útvonal: Tourinform iroda, Gyenesdiás – Hunyadi utca –Nagymező – Kerek-hegy, Festetics kilátó – Tüskés lap, Erdei tornapálya – Pető-hegy, Berzsenyi kilátó – (haladóknak: Pad-kő kilátó) – Cser völgy – Cseri kapu – Vas-hegyi erdő – Kitaibel Pál kilátó (Vonyarcvashegy) – Pap-hegy, Batsányi-kilátó – Garga-hegy, Bél Mátyás kilátó – Szépkilátó (Balatongyörök)
Menetidő: 6 óra 30 perc
Megtett kilométer: 16,7 km (+ 8,2 km)
Nehézségi fok: nehéz
Szintkülönbség: 1359 m

A K sávon indulva a túra első állomása a térség Kirándulóközpontja a Nagymező, ahol Erdei tornapálya és elegáns esőbeálló fogadja az idelátogatót. Kis pihenő után a Kerek-hegy K jelzésén felkapaszkodhatunk a Festetics-kilátóhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Keszthelyi-öbölre és a felhagyott kőbányákra.

Innen utunk visszafelé vezet egészen a sárga jelzésig, amely enyhe emelkedők után az S jelzésű ösvényen felvisz a Berzsenyi-kilátóhoz, ahonnan tiszta időben még az Alpok hegyeit is láthatjuk. Az edzettebbek kis kitérőt tehetnek a Pad-kő kilátóhoz S és Z, mely a Büdöskúti Arborétum alatt található, gyönyörű, tölgyesekkel övezett úton. Aki viszont mérhetetlen feketefenyő-illatra vágyik, a P jelzésen a Hosszú völgyben folytassa útját, majd a Malacostető nyiladékán keresztül kanyarogva ereszkedhet alá a Z és Z jelzésen a vonyarcvashegyi Kitaibel Pál-kilátóig. Itt utunk a falu fölött vezet a balatongyöröki Zsölle-háton át a Bélapi pihenőig, melyet a helyiek Szalonnázónak neveznek. Innen könnyűszerrel érhetjük el utunk utolsó két állomását az S, S jelzés mentén található Bél Mátyás-kilátót valamint a P, P jelzés végén található Batsányi-kilátót. Mindkét kilátó panorámája vetekszik a Szépkilátó panorámájával, ahová a Batsányi-kilátótól rövid úton lejuthatunk a Szépkilátóig.