Gyalogtúra - Források útjain a Keszthelyi-hegység-ben Forrás túra

Források útjain a Keszthelyi-hegység-ben Forrás túra

Vállus (Büdöskút) – Szent Miklós-forrás – Náradfő-forrása – Várvölgy (Pap-kútja, Tarpa-kút) – Zsidi-patak – Szent Domonkos templomkert

(Könnyű túra, minden korosztály számára, több jelölt turistaút érintésével. Menetidő: 3ó 15p, távolság: 10,5 km, szintkülönbség: 255 m)

A Keszthelyi-hegység szívétől, a Büdüskúti Kirándulóközponttól indul ez a gyönyörű séta, két fakultatív kitérőt is kínálva a túrázónak. Az egyik esetben a zöld jelzésen indulunk el északi irányban, tölgyerdők, majd bükkösök mellett. A kutyasírokat elhagyva kis emelkedő után kanyarodunk le jobbra a zöld jelzésről a Z kisösvényre a Szent Miklós-forráshoz, amely mellett Pálos kolostor (Vállusszentmiklós) romjait fedezték fel. A jóízű forrásnál megpihenhetünk, majd utunk a zöld jelzésre kanyarodik vissza. Leereszkedve a Szent Miklós völgy Z+ jelzésén a vállusi „Vadlánlik” érintésével érünk ki a faluba. A másik lehetőségnél a Büdöskúti úton visszafelé gyalogolva északra térünk a Hűs-lap menti vállusi erdészeti útra, melyen egyenes út vezet a faluba, Náradfő-forrásának érintésével az országos Kék jelzésen.


A Várvölgy községbe vezető országút mentén folytatva túránkat, a kőhídnál, a patakvölgyben kanyargó Barbacsi erdei útra, jobbra letérünk az országútról. Gyalogutunk kivezet a várvölgytapolcai országútra, melyen jobbra fordulva haladunk tovább. Rövidesen befordulunk a Lázhegy szőlői és présházai között felfelé kanyargó földútra. A Kő-orra alatt a kék jelzés pirosra vált, mi a piroson folytatva utunkat érjük el a Várvölgyi medence legkitűnőbb forrásait, kisvízfolyásait, melyek közül a legbővizűbbek a Pap-kúti és a Tarpa-kúti-források a Mulatódomb szomszédságában. A földút levisz minket a Vajas-kút mellett a Zsidi-patak völgyébe, ahonnan aszfaltos úton gyalogolhatunk be a faluba a Szent Domonkos templomkertig. Itt a mai napig több szivárgó forrás található.