Gyalogtúra - Láz-hegyi földtani barangolások Geológiai túra

Gyalogtúra - Láz-hegyi földtani barangolások Geológiai túra

Várvölgy (Alsózsid) Alsó-szőlő-hegy – Fertős-hegy – Ördögkövek – Kis-Láz-hegy (Uzsa) – Vörös-föld-tető – Öreg erdő – Kő-orra – Berkenyés
(Könnyű túra, viszonylag sík terepen, jelöletlen sétautakon. Menetidő: 1ó 40p, távolság: 7,5 km, szintkülönbség: 165 m)

Várvölgy Alsózsid nevű településrészen vezet fel gyalogutunk a lovarda mellett, gyönyörű fekvésű szőlők és gyümölcsösök, gondozott présházak és pincék közt. A piros jelzést 3-400 méteren követve érjük el a Kis-Láz-hegy későbronzkori földvárának kapuját (Ördögkövek), amely nem más, mint tört bazaltkőből álló, óriási bazalttorlasz. Innen jobbra vesszük utunkat, így a Kis-Láz-hegy hatalmas bazaltplatóján keresztül érintjük a Csuhus tavat, a Kaszáló és a Rekettyés tavakat. Rövid kitérővel felkanyarodhatunk a Vörös-föld-tető 25 méterrel magasabban fekvő csúcsára, ahonnan az uzsai kőfejtő már csak néhány perces járásnyira van. A bánya várvölgyi oldalában ma is folynak az ásatások.

A nyíltszíni bányaművelés már mélyen az egykori felszín szintje alatt folyik. A bánya zavaró, és egyben lenyűgöző is, értékes geológiai információk tárházát kínálva az ide látogató túrázó számára. A visszautunk az Ördögköveken keresztül az Öreg erdőn át vezet egészen a Kő orra kilátóhelyig. A Kő orra 402 m-es csúcsáról észak felé korlátolt a kilátás, mégis erről a füves csúcsról nyílik a tájegység egyik legszebb körképe. Látjuk a Somló szép haranghegyét, a polányi Hosszúhegyet. A távolban emelkedik a Dunántúl legnagyobb bazalt hegyének, a Kab-hegynek 601 m magas csúcsa a TVtoronnyal. Látjuk az Agártető kettős kúpját, a bazalt sapkájától szinte teljesen megfosztott Halápot, a szabályos süveg alakú Hegyesdet, a zánkai Hegyestűt, Csobáncot, Szent György-hegyet, Badacsonyt és Szigligetet. Az itt felcsillanó Balaton somogyi partján a Fonyódi dombok tűnnek fel. Előttünk a hatalmas Keszthelyi-hegység kiemelkedő csúcsai következnek, és a Rezi vár romjai. Visszautunk a Berkenyés erdején át vezet le a kiindulási helyig Várvölgy szívébe.