Márton nap - 2016.

2016. november 12-én (szombaton) estére egyesületünk nagy örömmel szervezte meg Márton napi Zöld Estjét, idén kicsit rendhagyó módon az iskolában, és együtt a „Táncház a javából” programmal.

Az est a hittanos gyerekek lampionos bevonulásával kezdődött és a kisdiákok verseket és mondókákat adtak elő az 1700 éve született Márton püspök életéből. Nagyon megható és szép volt a kedves műsoruk és a felkészülésük, melyért köszönet illeti Glóbis Judit tanárnőt és Szabó Péter hitoktatót, valamint Kun Sándorné Eszter drámapedagógust.

Az egyesület ebben az évben lett nagykorú, éppen 18 éves, a Márton napi program, pedig immáron 13 alkalommal került megrendezésre.

Elnök asszony a köszöntőjét követően kitért a kezdetekre, a helyi civil igyekezetre, az első akciókra és programokra, de elmondta azt is, hogy a 2016-os év milyen eredményeket hozott a civil szervezet számára.

Elhangzott, hogy az év elején már rendszeres téli madárkarácsony akciót követően, tavasszal a Víz Napja megünneplésre került sor, hiszen már sokadszor csatlakozott a csapat a NABE (Víz Napi Balcsi-party) programjaihoz. Harmadik alkalommal került sor a 27. „LEPKE teljesítménytúrára” a Keszthelyi-hegység területén, 15, 25 és 40 kilométeres távokkal. (Egyre nagyobb sikerű a program, melynek elindítása Berdán László tanár úrnak és tagtársunknak köszönhető.) A tavaszi programok időszaka a hagyományos Rügyfakadás Tavaszünnep kétnapos rendezvény megszervezésével, a Föld Napja megünneplésével, a „Természetesen Gyenesdiás” iskolai és óvodai rendezvényen való szerepvállalással, szemétszedéssel és sok kirándulással telt. Az idei program bevételét az egyesület már meghirdetésekor a gyenesdiási „János-forrás újbóli rendbetételére” szánta, melyre többször került meghirdetésre takarítási program és így sikerült megtisztítani a forrásházat is. Az elkövetkezendő 10-15 évben fontos lesz a víz kérdése, amelyet nézve mi szerencsés helyen élünk. Tervek között szerepel a Keszthelyi-hegység 22 forrásának újbóli monitoringja, vízminőségének és vízhozamának felmérése. Idén sor került a tavaly rendbetett turistautak mentán felállított útbaigazító táblák lekezelésére, konzerválására is. Számos pozitív visszajelzés jött felénk, hogy mennyire remekül megoldott a helységben a táblák segítségével a tájékoztatás és a nem gyakorlott túrázók is bátran elindulnak.

Gyakorlatosok, a Nemesvámosi Gimnázium diákjainak segítségével oldottuk meg 20 km-en a Keszthelyi-hegység turistaútjainak kitisztítását, útvonalfestéseket, de terepgyakorlatokra is sor került szeptemberben. Szintén gyakornok (Vass Bálint, a Pannon Egyetem Georgikon Kar hallgatója) segítségével a györöki Pele Apó tanösvény tábláinak rekonstrukciós felmérésére történt meg a napokban, ami alapja lesz a későbbi tervezett felújításnak, pályázat benyújtásának. Vízvizsgálati bemutatót is végzett az egyesület a helyi általános iskolában (esővíz, csapvíz, forrásvíz, stb… kémiai tulajdonságai kapcsán).

Elhangzott a beszámoló végén, hogy Márton napra megérkeztek az „egy ház egy szőlő” akció rezisztens, azaz permetezést nem igénylő (bio módon kezelhető) szőlő oltványai és decemberben újraindul a madárkarácsony akciót program is.

Elnök asszony már előre meghirdette az Óévbúcsúztató év végi vidám túrát a „Keszthelyi-havasokba”, december 30-ára, és a LEPKE Túrát 2017. március 18-ra, melyekre sok szeretettel várnak mindenkit!

Elhangzott még, hogy 2016 év a tisztelgés éve is volt, hiszen Darnay Dornyai Béla, az ökoturizmus balatoni és bakonyi megteremtője, 50 éve hunyt el. Az előző időszakban pályázatok is íródtak, melyben több környezettudatossággal, egészséggel, közösségi programok megvalósításával foglalkozó projekt terv született, melyet más civil szervezettel együtt tudnának megvalósítani. Elnök asszony kérte a jelenlevőket, hogy bátran csatlakozzon mindenki a jövőbeni programokhoz és több, a térségben működő civil szervezet tolmácsolásában hívta fel a figyelmet, hogy lehetőség lesz a fiatalok számára az érettségihez szükséges 50 órás a közérdekű munka elvégzésére is.

Ezt követően Gál Lajos polgármester, az Önkormányzat nevében köszöntötte a családokat, civil szervezeteket helyi és térségi képviselőit, csapatait. Elmondta, hogy minden településnek vannak olyan jeles napjai, amikor civil szervezetei, vagy polgárai valamilyen helyi érték múltbéli és jelenbeli létrejöttéért köszönetet mondanak és az értékek teremtőit ünneplik.

Éppen ezért gratulált a sikeres néptánc-pályázathoz a Gyenes Néptáncegyüttesnek, akik már sokadjára szervezik a „nagyhírű” táncos esteket, elismeréssel szólt az estre meghívott, „Zalaegerszegért Díjjal” kitűntetett Harangláb zenekarról, akik idén már a második CD-jüket jelentették meg.

Üdvözölte az idén 18 esztendős Forrásvíz Természetbarát Egyesület tagjait, a természetbarátokat és a ma este szervezőit. Méltatta az egyesület tevékenységét, aktív és úttörő szerepvállalásait, a településen és a térségben. Köszönetet mondott az „életszerű” programok elindításáért, szervezéséért, a vizek védelméért és a bakancsos termékfejlesztésekért. Köszönet mellett a település nevében sok sikert és komoly eredményeket kívánt a jövőben is.

Góth Imre alpolgármester úrral együtt az önkormányzat nevében „Polgármesteri dicsérő oklevél”, emlékplakett és elismerő serleg került átadásra a település érdekeinek előmozdításában, fejlődésének elősegítésében kimagasló, példamutató civil tevékenységet kifejtő állampolgárok munkájáért, két személynek.

Kőhalmi Zoltán és Keresztes József, mint a helyi civil élet, mind a helyi közösség olyan szereplői és személyiségei, akik kiérdemlik a tiszteletet. Az átadás - a nagyra becsülés mellett - azzal a szándékkal történt, hogy a kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse a település, valamint személyüket és cselekedeteiket értékelve, példaként állíthassa a jelen és az utókor elé.

Ezt követően az elmaradhatatlan újbort köszöntötte, és mondott áldást Deák Ákos plébános úr, valamint Zichy Emőke református lelkész asszony áldotta meg a gyülekezetet és boraikat.

A pecsenyéket készítő családok és háziasszonyok jóvoltából finomabbnál finomabb falatokban lehetett része a megjelent, közel 200 főnek.

(Köszönet a sütő asszonyoknak: Kőhalminé Márti, Komáromi Béláné, Baloghné Juli, Horváth Sebestyénné, Keresztesné Erzsi, Herkó Zoltánné, Krasznainé Györgyi, Volnerné Éva, Pékné Orbán Júlianna, Herczeg Erzsébet, Porkolábné Márti, Tánczosné Marika, Lengyelné Kati, Kalló Anna, Kapitány Éva, Gálné Németh Ildikó. De köszönjük Tolnai Jánosné Pannika felajánlását is, aki Vindornyafokról – saját libát készítve – érkezett, valamint Komáromi Béla bátyánknak, aki extra töpörtyűs pogácsával és szezámmagos perecekkel kápráztatta el asztaltársaságát.)

Külön köszönet a szervezésben részt vevőknek, a batyus étkek sütőinek, az újbort kínálóknak, valamint Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzatának, hogy segíttette és támogatta a rendezvényt, valamint biztosította a Kárpáti János Általános és Művészeti Iskolát helyszínként.

A Harangláb Népzenei Együttessel, a Gyenesdiási Dalárdával és a helyi néptáncos fiatalokkal igazán jó hangulatú és lendületes este kerekedett, ahol a talpalávalót éjfél utánig húzták. A rendezvény, elmondható, hogy igazán családbarát jellegű volt, hiszen jól érezte magát minden jelen lévő generáció, kicsik és idősebbek egyaránt. Ez az alkalom is sokadszor bizonyítja, hogy a civil szervezetek közösségépítő, hagyományőrző munkája nem hiábavaló a településen!

Köszönjük a támogatást az egyesület tagjainak, valamint a támogatóknak: Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata, József Attila Klubkönyvtár dolgozói, Rádi borászat, Gusztahús Kft, J&A Kerámia Pék család, Kék Vendégház Bt. Gyutai-Szalay Nikoletta, Kovács Béláné Gizi néni, Bognár Piroska, Keresztes József, Volner család, Diáskert Bt, Horváth Sebestyénné, Zichy Emőke, Harrok Helga Jensen, Táncosné Marika néni, Kőhalmi Zoltán, Turi Zsolt; és mindazoknak akik részt vettek a rendezvényen.

Tájékoztatjuk a tisztelt természetbarátokat, hogy az „Egy ház, egy szőlő” akció keretében egyesületünk székhelyén, rezisztens szőlőfajták már kaphatók; december közepétől, illetve a fagyok beálltával, pedig elkezdődik a „Markarácsony” akciónk is!

FTE Vezetősége