MÁRTON NAPI KÖSZÖNTŐ (2019) – 16 alkalommal a 21 éves egyesület rendezvényeként

Az évértékelőn elnök asszonytól elhangzott, hogy lényeges program minden évben a Forrásvíz Természetbarát Egyesület évet záró Márton napi „Zöld estje”.

Megköszönte a tagságnak és a támogatóknak az egész éves kitartó munkát és segítséget. Köszöntötte a térségi környezetvédő és más civil szervezeteket, a kultúrcsoportokat, a fellépőket, a megjelent gyenesdiási lakosokat, környező települések képviselőit, valamint a szeretet jegyében összegyűlt családokat.

Köszönetet mondott a szervezésben részt vevőknek, a libasütőknek, az újbort kínálóknak, valamint Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzatának, hogy támogatja helyszínként is rendezvényüket, melyet immáron 16. alkalommal rendez meg a FTE egyre nagyobb sikerű megmozdulásként, civil találkozóként.

Szeretné, ha ez az est mindenkinek arról szólna, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően kapcsolatokat teremtsen, megvitassa a hátrahagyott esztendő eredményeit, problémáit és lehetőséget teremtsen egy hatékonyabb együttműködésre a következő esztendőben.

Örült, hogy ez az alkalom is tanúsítja, hogy civil szervezet közösségépítő, hagyományőrző munkája nem volt hiábavaló.

A Forrásvíz Egyesület tagjai büszkék, hogy ebben a hónapban 21 éves lett a FTE.

Tavaly volt 20. születésnapja annak a civil szervezetnek, amely a természet- és környezetvédelem jegyében 1998-ban alakult meg. Baráti Természetjáró Kör volt az, mely úgy gondolta, hogy közhasznú egyesületi formát kell öltenie ahhoz, hogy tevékenyen részt vállaljon pályázatok és támogatások útján a térség fontosabb feladatainak elvégzésében.

Elhangzott: „Az első évtől pályáztunk forrástakarításokra, túrautak rendbetételére, hulladékgyűjtésre, neves zöld napok ünnepeinek újraélesztésére, és egyáltalán a fennmaradásunkra. 21 év alatt több 100 millió forint - értékben, melyet a civil társadalmi munka megsokszorozott a településeken.

Így került rendbe tételre a János-forrás és a Keszthelyi-hegység 2 tucat forrása, padok, pihenők, erdei játékok, információs táblák kihelyezése, túratérképek, mandulaültetés, valamint a térségi öröm-bánat poszterek kidolgozása is.

Egyik legnagyobb büszkeségünk a tavasszal megrendezésre kerülő „Rügyfakadás-Tavaszünnep” program, a nyári túrahetek, valamint az, hogy „Gyenesdiás természeti értékei” egyesületi munkával és segítséggel elkészülhettek a település-monográfia részeként.

Gyorsan elment ez a 21 év, de én úgy érzem, hogy igen hasznosan. Sokat tanultunk a közösségépítés, a pályázatok és a hagyományőrzés oldaláról egyaránt. Az összefogást emelném ki, melyre igen nagy szükség volt mindig alsó és felső szinten egyaránt. Pl. a Balatoni Civil Szervezet Szövetségének meghatározó, a környezetvédelmi szekciót képviselő tagja ma is a FTE. Ősszel és télen mindig elindítottuk a szőlőakciónak és a madárkarácsonyt!

Örülünk, hogy útjára a tudtuk indítani a Diós nevű települések országos találkozóját. Egy beadott EFOP pályázat éppen ezt segíti találkozók szervezésével, melynek egy része már az előző évben lezajlott. Ez a program /EFOP-5.2.2-17-2017/ jelenleg hiánypótlás és értékelés alatt áll.

Több tanulmányút és műhelymunka is leszervezésre kertült /Egerszalók, Diósviszló, Szigliget, Zalaszántó/, melyek során minden cél és szempontrendszer megfelelő teljesítése lényeges volt, hogy meglegyen a pályázat teljes sikere érdekében. A 2019 évi műhelymunkák és tanulmányutak /Dióskál, stb/ is sikeresek voltak. A következő időszak műhelyfoglalkozásaiban is és tanulmányútjai során is az előírtak és a beadott MT szerint kerülnek leszervezésre a programok.”

Elhangzott, hogy „a pályázat megvalósításának lényege, hogy négy külföldi partnerszervezet bevonásával határon átnyúló együttműködések alakuljanak ki, amelyek a résztvevők számára előnyöket és tapasztalatokat nyújtsanak. Kiemelt cél volt számunkra, hogy a partner diós települések önkormányzati, civil és közszféra-szervezetei szorosabb együttműködései minden szinten kialakulhassanak, egymást segíthessék, a jó példákat adaptálhassák, jó gyakorlatokat ismerhessenek meg több helyszínen.”

Elnök asszony a következőkkel zárta:

„Mára én azt hiszem önálló arculatot vett az egyesületi munka több helyszínen és fórumon. Jól elgondolt tematikus programrend és feladat-együttes mentén halad tevékenységünk. Mindez azonban annak a tagságnak köszönhető, amely mindig ott állt a feladatok mellett, családjával, barátaival, vállalkozásával. Köszönet érte!”

És köszönöm Önöknek, és a megjelent alapító tagoknak, akik most ebben az ünnepélyes pillanatban jelen vannak, hogy segítették az egyesület 21 éves munkáját; és legalább ilyen dolgos, eredményes éveket kívánok mindannyiunknak a jövőben.”